2015 İlkbahar / Yaz trendleri

Spread the love
Cotton Council International ve Cotton Incorpora­ted, gelenekselleşen gelecek sezon trendlerini Türk tekstil ve hazır giyim sektörüne tanıttı.
Wyndham İstanbul Petek Otel’de 31 Ekim 2013 tarihinde ger­çekleşen sunumda Türk tekstil, hazır giyim ve ta­sarım sektöründen 100’ü aşkın katılımcı, İlkbahar / Yaz 2015 sezonunun kumaş, renk ve siluet trendle­rini yakından görme fırsatı elde etti.

Laboratuvar:

Renkler: Yumuşak, rahatlatıcı ve hafifçe endüstriyel bu palet modern hissini korurken geniş bir çekime sahip. Optik beyaz lila, masum pembe ve baby blue renklerinin ideal fonunu oluşturuyor. Tozlu pastel tonlar transparan beyaz, off white ve bej ile eşleşin­ce bir anda bambaşka bir hale dönüşüyor. Genel etki çağdaş olmakla birlikte renk hikayesi hatları or­ taya koyarken diğer yandan da hoş bir karşılamaya da sahip. Trendler: Transparan, sanat ve tasarımı hatırlatan yaklaşım apaçık ideali gösterirken bakanı elle tutulur nezaket ve hassasiyetle bağlıyor. Abar­tısız fakat duygusal ambalaj, motif ve görsel este­tikle ürünlere, tasarımlara ve mimariye otantiklik katıp tüketicinin güvenini kazanıyor. Laboratuvar, bütünlük ve güveni koruyan odaklanmış bir trend olup yüzeysel beceri katmanları arasında ayıklama yaparken böylesine oldukça ihtiyaç duyulmaktadır.

Empati:

Renkler: Baştan aşağı titreşimlerle dolu Empati bir an için duraksamayan yoğun renklerle dolu ancak buna rağmen güçlü ve anlamlı bir görünüş sergile­mekte. Abartılı kadife çiçeği, itfaiye kırmızısı, ultra yeşil ve dopdolu misket renklerinin beyanı olan bu paletin varlığını içimize çekmek için duraksıyoruz. Meydan okuyan ve duygu yüklü bu grafik renk paleti herşe­ye kafa tutarken göreni adrenalin patlaması ile sars­makta. Trendler: Katıksız aşk, duygu ve en önemlisi empatinin gücünü simgeleyen temsili bir hikaye. Di­jital çağımızın yan ürünü olarak geleneksel duygula­ra duyarsızlaştırılmış bizler, bizi tutsak eden tasarım, ürün, tecrübe veya mimariye hasret içindeyiz. Saf duyguları ifade etme ve alma ideolojisine bağlı kala­rak bizler, toplumumuzla, işimizle ve en önemlisi ken­dimizle muşterek paylaşılan bağlar oluşturuyoruz.

Disiplin:

Renkler: Kolay anlayan gözler için sağlam duran bir renk paleti. Biraz donuk ve tozlu olan bu tonlar hiç­bir çaba harcamadan daha canlı renkleri zenginleş­tirip desen ve baskı motiflerinde sanatsal bir şekilde kullanılabilir. Siyah ve şarap rengi bu paletin çapası olurken grileşmiş lila ve buğulu yeşil kadınsı doku­nuşu ifade ediyor. Hikayenin iskeletini ise güvenilir fakat seçkin duran yumuşak badem ve metal gri renkleri oluşturuyor; bu latif tonlar basit bir ifadey­le bütün pazarlarda işe yarıyor. Trendler: Değişen dünyada sezgisel felsefeye karşıt olarak değerlendi­rilebilecek alanda biz ilginin yeni kesitlerinde disip­lin fikrini buluyoruz. Proses dahilinde marifetin do­ğal patlamaları ve çılgın yenilikçi aklın yeri olsa da biz kendine hakimiyet fikrini ve ne anlama geldiğini tekrar ele alıyoruz. Sanatçı veya tasarımcı olarak uç­larda yaşamak ürün veya tecrübeyi zenginleştirebi­lir de hiçbirşey katmayabilir de; katı kurallar koyarak muhtemelen bizler daha fazla sonuç alıyoruz.

Elastik:

Renkler: Bukalemun benzeri ozelliklere sahip renk­ler gurubu sürekli değişen kentsel çevremize uyum sağlıyor. Aqua maviler hayat dolu mırıldanırken as­falt siyahı onların el değmemiş varlığına mükemmel çerçeveyi çiziyor. Çiçeksi tonlar paleti vahşi çiçek motiflerinde güzelliştiriyor ve optik beyaz da enerjik fakat süslü olmayan tonlardan oluşan bu gür palete tuval oluyor. Trendler: Perakende ve tasarım çevre­lerinin devamlı değişimine uyum sağlamak için sü­rekli değişen Elastik, tüketiciyi bağlama ihtiyacına hitap ediyor. Mimar ve tasarımcılar giderek kalaba­lıklaşan şehir ve kentlerimizden azami ölçüde fayda­lanırken “Devamlı değişim, hareket” kavramı fonksi­yonellik ile el ele ilerlemekte. Alan veya tasarımları yeni amaçlara göre düzenleme tüketicinin esasen ihtiyaçlarını gideren tecrübe arzusuna hevesle ca­zip gelmekte. Bu, aynı zamanda tabanlarına kulak veren marka ve tasarımcılara itibar kazandırmakta.

Mükemmel Şimdi:

Renkler: Avangart tonlarla belirgin kişiliği zarifçe bir araya getiren klasik tonların meraklı koleksiyonu. Ge­leneksel deniz mavisi, zeytin yeşili ve siyah, tropikal yeşil ve yumuşak leylak renginin modern ve sanatsal çıkışına zemin hazırlıyor. Palet, koyulaşan eflatun rengi ile hoş bir kıvrım kazanırken tereyağı sarısı bir yandan çatışırken aynı zamanda hikayeye ilginç bir ruhsal de­rinlik hissi veren yenilikçi dokunuş olmakta. Trendler: Zaman lükste doruk nokta olarak değerlendirilirken biz neden şimdiki anda yaşayamıyoruz. Gerçek za­man ve hayal edilen zaman ne? Biz şu anda en mut­luyken, neden sürekli geçmişin veya belirsiz geleceğin üzerinde duruyoruz? Şu an burada olan sanat, müzik, moda ve edebiyata değer verdikçe zamanı “Mükem­mel Şimdiki Zaman” olarak yeniden tanımlıyor ister bir an veya birkaç hafta sürsün; son kullanım tarihi olan nesne veya tecrübeleri takdir etmeyi öğreniyoruz.

İLKBAHAR / YAZ 2015 KUMAŞ NOTLARI

Laboratuvar: 1.Zarif trikolar yeni tüvid görüntüsünü bayan giyime taşıyor 2.Pamuk gömlekliklerde çok renkli, durgun ve benekli baskılar 3.Şardonlu pamuk kumaşlara yapılan şeffaf kaplama rahat giyime soğuk­luk getiriyor. Empati: 1.Pamuklu örgülerde kat kat me­lanj iplikler 2.Pamuklu şambre’de 3-boyutlu görüntü için kırışıklar ve elle boyama 3.İnce fitilli kadifelerde ak­mış ikat baskılar. Disiplin: 1.Floklu filigran desenler pa­muk denimde dokuyu zenginleştiriyor 2.Sert geomet­rik desenler pamuklu jakarları modernize ediyor 3.Dar pliseler yumuşak pamuk vuallere yapısallık katıyor. Elastik: 1.Siyah ve beyaz desenler ince pamuklu çift kat kumaşlarda bir önde bir arkada görünüyor 2.De­nimdeki kumaş bloklamada az belirgin kontrast 3.Yapı­landırılmış çizgilerde bariz desen sızıntıları. Mükemmel Şimdi: 1.Mermer benzeri baskılar bükülmüş boyut hissi veriyor 2.Erkeksi açık yapılar pamuk dantele alternatif oluşturuyor 3.Pamuklu örgülerde transparan çizgiler ve batik boyama desenleri bir araya geliyor