Ceren Tekstil de teknoloji için Malkan dedi

Spread the love

ceren-tekstilKonfeksiyon üretimine 80’li yılların ortalarında çırak olarak başlayan Ömer Yatmaz, zamanın moda mesleği olan konfeksiyona gönül vermiş 3 ortağı ile 2006 yılında Ceren Tekstil’i kuruyorlar. Konfeksiyon üretimine sıfırdan başlayarak çeşitli aşamalardan sonra meslek sahibi olan Yatmaz, takım elbise satan firmalara fason üretim yaptıklarını söyledi. Ülkemizin tekstil ve konfeksiyon için tam bir üretim ülkesi olduğunu dile getiren Ömer Yatmaz, çalışmaları hakkında sorularımızı cevaplandırdı.

Ceren Tekstil hakkında kuruluşundan bugüne gelişimi ile ilgili nelere söylemek istersiniz?
“Ceren tekstil 2006 yılında 4 ortaklı kuruldu. Takım elbise fason dikiyoruz. Kurulduğunda 40-45 kişilik bir atölye iken şimdi 165 kişinin çalıştığı ve günde 900 adet takım elbisenin üretildiği bir fabrika olduk.”

Sektörün ve firmanızın 2015 yılındaki durumu nasıldı? Varsa yatırımlarınızdan biraz bahseder misiniz?
“2015 yılı genel olarak iyiydi. Fabrikamız tam kapasite çalıştı. Ancak kar oranları çok düşük gerçekleşti maalesef. Yani çalışıyorsunuz ama para kazanamıyorsunuz. Bunun nedenini araştırdık ve gördük ki müşteri kaliteli ürün istiyor ve kalite farkını da vermeye hazır. Biz ucuz fason dikimi peşinde koşarken rakiplerimiz teknolojilerini yenilemiş, kalitelerini düzeltmiş ve olması gereken üretim fiyatını almaya başlamışlar. Bu sebeple 2016 yılı başında teknolojik yatırım kararı aldık. Öncelikle problemli olan ütüleme sistemimizi iyileştirdik. Formlu ve bilgisayarlı presler aldık.”

Makine parkuruna yatırım yaparken nelere dikkat edersiniz? Yeni ekipman seçiminizi etkileyen en önemli faktör nelerdir?
“Biz işimizi severek yapıyoruz. İşimizi çok iyi biliyoruz. Ne eksiğimiz var. Problem nereden kaynaklanıyor bunları tespit edebiliyoruz. En büyük sıkıntımız ütüleme preslerinde oluyordu. Bu yönde ciddi araştırmalar yaptık. Hata yapma şansımız maalesef yoktu. Avrupa mı alsak, yerli mi alsak diye çok düşündük. Aldığımız referansların hepsi bize Malkan Makina’yı işaret etti.”

Ütülüme ekipmanından yerli marka olarak Malkan tercihiniz konusunda ne düşünüyorsunuz? Sizce doğru bir tercih mi oldu ? Malkan’dan memnun musunuz?
“Evet çok memnun olduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim. Çünkü bizim ceketlerimize göre formlu presler ürettiler. Presler full donanımlı. Olması gereken tüm yazılım, program ve aksamlar mevcut. Çok bilgili ve aynı zamanda ilgili ekipleri var. Ne zaman ihtiyacımız olsa yanımızdalar. Kullandıkları malzemelerin kalitesi çok iyi. Tamamen uluslararası piyasada kalitesi kanıtlanmış malzemeler kullanıyorlar. Özel kalıp tasarımında çok ileri düzeydeler. Beklentimizin de üstünde ütü presleri aldığımızı söylemek isterim.”

2016 yılında sektör ve firmanız hakkında beklentileriniz nelerdir?
“Öncelikle iyi olmasını temenni ediyoruz. Malumunuz olduğu üzere komşu ülkelerimiz karışık ve problemli. Ülkemizde de terör olayları yaşanıyor. Bunlar ülkemize olan güven ve yatırımları azaltıyor. Biz yoğun olarak İran, Irak, Suriye ve Mısır gibi ülkelere ihracat yapan firmalara fason üretim yapıyoruz. Onların işi azalır ise bu bize de yansıyacaktır.”

Ömer bey son olarak ne söylemek istersiniz?
“Konfeksiyon üretimi ülkemizin lokomotif sektörüdür. En çok işçi istihdamının yapıldığı meslek dalıdır. Bizim gibi küçük ölçekli bir firmada bile 165 kişi çalışmaktadır. Devletimizden teşvik beklemekteyiz. Enerji, sigorta primleri ve teknolojik yatırımlarda destek bekliyoruz. Son olarak bize her konuda yardımcı olan Malkan Makina ailesine teşekkür eder, Türkiye için başarılarının devamını dilerim.”

#CerenTekstil #Malkan #ÖmerYatmaz