Dikiş Otomatlarında Ün-Taş Kalitesi

Spread the love

2100Konfeksiyon makine sektörüne 1995 yılında başlayan Ün-Taş Makine, özellikle erkek takım elbise alanında faaliyet gösteren firmalara, makine tedarik etme konusunda hizmet veriyor. Dış giyimde kullanılan bütün konfeksiyon makinelerinin teminini sağlayan Ün-Taş, oluşan piyasa koşullarından dolayı kendi markasını oluşturmaya karar veriyor.

Dikiş otomatları konusunda uzmanlaşmayı kendisine ilke edinen Ün-Taş Makine, 7-8 aydır kendi ürününü üretmeye başlayarak markalaşma konusunda da adımlarını atmış bulunuyor. Dış giyim konfeksiyon işletmelerinde değişik makineler kullanıldığını belirten Ün-Taş Makine Genel Müdürü Ferhat Taş, kendilerinin sadece dikiş otomatları konusunda hizmet vermeyi tercih ettiklerini dile getirdi. Çalışmaları hakkında bilgi veren Taş, “Dikiş otomatlarında, sadece otomat üretmek ve satmak yeterli çözüm olmuyor. Bunun yanında teknik hizmet ve yedek parça konularında da müşterilere çözüm sunmanız gerekiyor. Fabrikalarda otomat yüzünden makinelerin durması, işin aksamasına neden oluyor. Otomatı kendiniz üretmediğiniz zaman, sorunun çözüm süreci uzuyor ve müşterilerle sıkıntı yaşamaya başlıyorsunuz. Kendi yapmış olduğumuz makinelerin yedek parça ve teknik servis hizmetini daha iyi ve hızlı gerçekleştirebiliyoruz. Böylece müşteri sorunlarında en kısa zamanda çözüm üretebiliyoruz. Bütün bunları dikkate aldığınız zaman, neden kendi markamızı oluşturmaya çalıştığımız daha iyi anlaşılacaktır. Bunun yanında bazen müşterilerin farklı istekleri oluyor. Makineler kendi üretimimiz olduğu için bu tip taleplere de çok çabuk cevap verebiliyoruz. Şu anda portföyümüzde 5-6 makine var. Zaman içerisinde bu sayıyı 12-13 çeşit makineye çıkarmayı planlıyoruz. Bizim genel alanımız otomat makinelerinde yoğunlaşmak ve konuda uzmanlaşmaktır. Dikiş otomatları üretim portföyümüzde cep karşılık otomatı, sürfülü otomatı, astarlı sürfülü otomatı, uzun masa yan çatma, kısa masa yan çatma, gizli dikiş köprü makinesi, kemer kapama makinesi, mostura makinası bulunuyor. Bununla beraber müşterilerin talebine göre kişiye özel makineler de üretiyoruz” dedi.

Hızlı Üretim İmkanı

Konfeksiyon dış giyim sektöründe otomatların iş süreçlerine önemli katkı sağladığını belirten Ferhat Taş,  “Bildiğiniz gibi şu anda maliyetler her geçen gün yükseliyor. Bu maliyetlerin minimize edilmesi gerekir. Genellikle otomatlar işi hızlandırıyor ve eleman maliyetinden tasarruf sağlamış oluyorsunuz. Buradaki elemanın görevi, kumaşı makineye düzgün şekilde yerleştirmek. Ondan sonrasını makine kendi hallediyor. Dikiş otomatlarının kullanımı kolay olduğu için burada hizmet verecek personeli birkaç gün içerisinde yetiştirebiliyorsunuz” şeklinde konuştu.

Avrupa Standartında Üretim2101

İmalat konusuna da değinen Taş, şunları söyledi. “Otomat makinaların üretim merkezi Almanya’dır. Türkiye’de üretim yapan firmalar, bu makineleri örnek alarak imalat yapıyor. Bununla beraber, bizler kullanıcılar ile iç içe yaşadığımız için makinelerdeki sıkıntıları bize aktarıyorlar ve biz de bunları minimize ediyoruz. Ayrıca kendi bilgi ve tecrübemizi de katarak, müşteriye en doğru ve işlevsel makineler sunuyoruz. Kullanmış olduğumuz malzeme kalitesine bakacak olursak, piyasada kullanılan standart makine kafası kullanıyoruz. Mekanik kısmını Türkiye’den tedarik ediyoruz. Makinelerimizde kullanılan ve otomatın beynini oluşturan kısım, dünya standartı ile aynıdır.  Avrupa makine üreticilerinin, genel ülke ve işçilik maliyetlerinden dolayı, makine fiyatları da bizden yüksek oluyor.”

Türkiye Üretim Merkezi

Konfeksiyon dış giyim sektöründeki gelişmeler hakkında da bilgi veren Taş, “Dış giyimde İstanbul, Eskişehir, İzmir ve Trakya bölgesi ağırlıklı olarak faaliyet gösteriyor. Günümüz imkanlarıyla dış giyim imalatı yapan firmaların, İstanbul’a yakın olması gerekiyor. Bugünkü şartlarda Doğu’da veya Güney Doğu’da böyle bir üretim yapmak çok zor olur. Anadolu’ya gidenlerin kendilerinin fasoncu değil de imalatçı olması gerektiğine inanıyorum. Fasona dayalı Anadolu’da yatırım yapmak riskli bir yatırımdır. Dış giyimde adetler çok yüksek olmadığı için Türkiye cazip bir ülke konumunda. Adetlerin az olması, ülkemizin Avrupa’ya yakın olması ve hızlı termin bizim avantajlarımız. Anadolu’da yeterli altyapı organize edilirse, üretim oralara doğru kayabilir. Tüyap’ta düzenlenecek olan fuarda kendi ürünlerimizi sergileyeceğiz” dedi.