İhracatta Ağustos bereketi

Spread the love

1İhracat rakamlarını sarayda açıklayan TİM Başkanı,  11 milyar 73 bin dolarla Cumhuriyet tarihinin en yüksek ağustos ayı ihracatına ulaşıldığına dikkat çekti.

İhracatta artış Ağustos ayında sürdü. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, ihracat Ağustos’ta yüzde 5,2 artışla 11,07 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ocak-Ağustos döneminde ihracat yüzde 5,3 artışla 104,62 milyar dolara yükseldi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Irak ile  ticarette normalleşme sinyalleri almaya başladıklarını belirterek, “Temmuz’da beşinci sıraya gerileyen Irak, Ağustos’ta üçüncü sıraya yükseldi” dedi. Ağustos ayında hazır giyim ve konfeksiyon sektörü 1 milyar 559 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, kimyevi maddeler sektörü 1.4 milyar dolar ile ikinci, otomotiv ise 1 milyar 268 milyon dolar ile üçüncü oldu. En fazla ihracat yapılan beş ülke sırasıyla Almanya, İngiltere, Irak, ABD ve Rusya oldu. Almanya’ya ihracat yüzde 12, İngiltere’ye ihracat yüzde 19, ABD’ye ihracat yüzde 30 arttı. Irak’ta yüzde 27, Rusya’da ise yüzde 14 gerileme yaşandı. Türkiye’nin en iyi ihracat pazarlarında yaşanan sıkıntılar sebebiyle son dönemde hız kesen ihracat, Ağustos’ta moral verdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesindeki İshakpaşa Sarayı’nda açıklanan rakamlar, Ağustos ayı ihracatının cumhuriyet tarihi rekoru kırdığını gösterdi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ağustos ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.2 artışla 11 milyar 73 milyon dolar olduğunu açıkladı. Böylece cumhuriyet tarihinin en yüksek Ağustos ayı mal ihracatına ulaşılmış oldu. Verilere göre 8 ayda ihracat yüzde 5.3 artışla 104 milyar 617 milyon dolara ulaşırken, son 12 aylık ihracat da 157 milyar 107 milyon dolara ulaştı. Konuşmasına 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu tebrik ederek başlayan Büyükekşi, 2015 seçimlerinde alınacak istikrar sonucunun da 2023 hedeflerine ulaşmadaki önemini vurguladı.

 

 TÜRKİYE TİCARETTE YÖNÜNÜ AVRUPA’YA ÇEVİRİYOR

Türkiye bölgesel sorunlar ve Avrupa ve ABD ekonomilerindeki kısmı toparlanmalar nedeniyle batı devletleriyle yaptığı ticareti artırıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlenen bilgilere göre, bu yılın Temmuz ayında Türkiye’nin 28 ülkeden oluşan AB ülkelerine olan ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,1 artarak 6 milyar 36 milyon dolar olurken, Ocak-Temmuz döneminde ise söz konusu rakam geçen yılın aynı dönemine yüzde 13,3 arttı ve 40,8 milyar dolara yükseldi. Söz konusu dönemdeki genel ihracat artışı ise yüzde 6,1 seviyesinde gerçekleşmişti. Bu dönemde Diğer Avrupa ülkelerine yapılan ihracatta da büyük bir artış yaşandı. Temmuz ayında söz konusu ülkelere yapılan ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,1 artarak 1,43 milyar dolara çıktı. Diğer Avrupa ülkelerine Ocak-Temmuz döneminde yapılan ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25,1’lik bir artış göstererek, 9,8 milyar dolara yükseldi. Temmuz ayında Amerika kıtasına olan ihracat, geçen yılın aynı ayına göre 9,1 artış göstererek, 1 milyar dolara yaklaşırken, Ocak-Temmuz döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,1 geriledi.

 

KOMŞULARLA TİCARET AZALIYOR

Temmuz ayında komşulara yapılan ihracatta önemli bir düşüş yaşandı. Söz konusu ayda, geçen yılın aynı ayına göre Irak’a yapılan ihracat yüzde 45,3, İran’a yapılan yüzde 11,7 düşüş gösterdi. İç karışıklıkların ardından Türkiye ilen olan ilişkilerinde sıkıntı yaşayan Mısır’a yapılan ihracatta da bu dönemde yüzde 15,6’lık bir gerileme görüldü. Ocak-Temmuz dönemi itibariyle bakıldığında ise, bir önceki yılın aynı dönemine göre Irak’a yapılan ihracat yüzde 2,1, İran’a yapılan yüzde 38,5, Mısır’a yapılan ise yüzde 11,6 düştü. Bu dönemde Suriye’ye yapılan ihracatta önemli bir sıçrama görüldü. Bu ülkeye Temmuz ayından yapılan ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 367,7 artarken, Ocak-Temmuz dönemindeki artış ise 98,7 olarak gerçekleşti.

 

YATIRIMLARDA ASLAN PAYI AVRUPA’NIN OLDU

Batı ile ilişkiler bu süreçte sadece dış ticarette sınırlı kalmadı, Türkiye’ye yılın ilk yarısında toplam 5,3 milyar dolarlık doğrudan yabancı sermaye girişinin yüzde 82,5’inin oluşturan 4 milyar 345 milyon dolarlık kısmı Avrupa’da yaşayan yerleşiklerin oldu. Bu alanda Türkiye’yi en fazla tercih eden yerleşiklerin bulunduğu ülke, 1,7 milyar dolarla Hollanda olurken, ülke söz konusu rakamla toplam doğrudan yatırımların yüzde 32,3’üne sahip oldu. Bu ülkeyi 793 milyon dolarla İngiltere izledi. İtalya’da yaşayan yerleşikler ise aynı dönemde Türkiye’ye 432 milyon dolarlık doğrudan yatırım sermaye girişi gerçekleştirerek 3’üncü sıraya yerleşti. Türkiye’ye gerçekleştirilen doğrudan sermaye girişlerinde en büyük düşüşün yaşandığı bölge ise Asya oldu. Asya ülkelerindeki yerleşiklerin Türkiye’ye doğrudan yatırımları, geçen yılın ilk yarısında 1,4 milyar dolar düzeyinde bulunurken, söz konusu rakam bu yılın aynı döneminde 741 milyon dolara indi. Böylece Asya ülkeleri, Türkiye’ye yatırımları yüzde 46,1’lik gerilemeyle en büyük düşüşü kaydeden yerleşiklerin bulunduğu bölge olurken, en fazla artışın gerçekleştirildiği bölge yüzde 56,2 ile Avrupa oldu.