Konfeksiyonda Güney Doğu Açılımı

Spread the love

1858Devlet teşvikleri meyvesini vermeye başladı. Kalkınma ajansları kanalı ile üreticilere sağlanan teşvikler, üretim, kar ve işçi istihdamı olarak geri dönmeye başladı. Bunlardan bir tanesi de Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren Terkonsan firması. Kahramanmaraş’da yeni yatırımlar yapan Terkonsan sahibi İhsan Kurtar’ın tecrübelerini sizlerle paylaşıyoruz.

Kendinizi ve sektöre başlamanızı nasıl tanımlarsınız?

“Adım İhsan Kurtar, 1949 Kahramanmaraş Merkez doğumlu, İlkokul mezunuyum. 1961 yılında terzide çırak olarak bu mesleğe başladım ve uzun bir süre kaliteli ısmarlama terzilik yaptım. Daha sonra şartlar bizi seri üretim olan konfeksiyon üretimine itti. Şimdi de bunu en iyi yapmanın peşindeyiz. Öncelikle insanları seviyorum. Onlara yardım etmek, Hizmet vermek bana büyük bir haz veriyor. 34 yılı geçkin bir süre Terziler Konfeksiyoncular Odası Başkanlığı yaptım. Burada meslektaşlarımın sorunlarını çözdüm. Devlet dairelerinde haklarını aradım. Üretimlerini kaliteli ve fabrikasyon bir ortamda üretmeleri için 242.000 metrekare alan üzerinde kurulmuş olan Terziler ve Konfeksiyoncular İhtisas Sanayi Sitemizin 160.000 metrekare kapalı alanda sektörel meslek gruplarında üretim yapılmaktadır.”

Biraz da Terkonsan firmasından bahseder misiniz?

“Terkonsan demek eğitim, kalite ve üretim demektir. Ben mesleğe terzide çırak olarak başladım. İşi öğrendikten sonra 1972 yılında ısmarlama terzi olarak kendi iş yerimi açtım. Kaliteli iş dikmemiz sebebi ile beğenildik ve işlerimiz arttı. Biraz ısmarlama, biraz konfeksiyon karışımı takım elbise dikmeye başladık. Sonra çevremdeki bazı arkadaşlarımın bizi cesaretlendirmesi ile fabrikasyon üretime geçtik. Bu dönemde KOSGEB destekleri vardı. Bundan da faydalanarak ilk olarak günlük 300-400 adet ceket dikmeye başladık. Eskiden beri gelen bilgi, tecrübe ve kalitemizi buradada müşterilerimiz fark etti. Şuan üretim adedimiz 500 adet/gün takım elbise. Piyasada marka olmuş büyük bir firmaya fason yapıyoruz. DOĞAKA Kalkınma Ajansı yardımları ile de pantolon bandını kurarak takım elbisenin tamamen fabrikamızda çıkmasını sağladık. 110kişi çalışanımız var, son teknoloji makine ve otomat makineler kullanıyoruz. Yetişmiş uzman elemanlarımız ve otomatik makineler sayesinde kaliteli takım elbise dikmiş oluyoruz.”

Makine parkurunuzdan bahseder misiniz? Alırken nelere dikkat ettiniz?

“Aslına bakarsanız, çok karışık bir konu,  ama piyasanın bazı doğruları var. Önemli noktalarda hangi makine ve marka olması gerektiği belli, Ütüleme sistemleri çok ama çok önemli. Sonuçta bu diktiğimiz takım elbisenin makyajı diyebiliriz. Biz 20 yıldır Malkan Makine ile çalışıyoruz. Yaptığımız araştırmalarda, Malkan almamız gerektiğini gösterdi. Ütü preslerimizi, ütü tezgahlarımızı ve tesisat işlemlerimizi Malkan Makine’ye yaptırdık. Çok memnunuz. Ceket işi, kalıp (form) işidir. Bizim ceketlerimize göre kalıplar yaptılar. PLC’li tam otomatik presler ile beklentilerimizin de çok üstünde ütüleme işlemini gerçekleştiriyoruz Şimdi yeni kurduğumuz pantolon üretimi ütüleme sistemlerini de yine Malkan Makine’den aldık.”

Malkan Makine, ütüleme sistemleri ile sizin güveninizi kazanmış diyebilir miyiz?

“Evet, kesinlikle öyle. Sadece bizim değil bizim gibi üretim yapan onlarca firma sayabiliriz. Fabrikanın ilk kurulumunda yalnız ceket bandı ile ilgili makineler almıştık, ceket ütü makinelerinde gördüğümüz kalite ve bize sağlanan güven neticesinde pantolon ütü bandında da Malkan tercih ettik. Malkan sayesinde presleri uygun fiyata alıyoruz, kaliteli ve istediğimiz formlarda pres alabiliyoruz. Satış sonrası hizmetleri çok iyi, Ne zaman çağırsanız yanınızdalar.”

İhsan bey, son olarak neler söylemek istersiniz?

“Kahramanmaraş bir konfeksiyon ve hazır giyim şehridir. Burada üretime uygun fabrikalar var. Yatırımları bekliyoruz. İlimiz son 35 yıldır teşvikleri en iyi kullanan şehir olmuştur. Devletimize de bu konuda teşekkür ederim.”