Türkiye geleceğeAr-Ge, tasarım ve inovasyon’la koşuyor

Spread the love

13Türkiye’nin inovasyon yolculuğundaki önemli duraklardan İnovasyon Haftası 2015 İzmir, gerçekleştirilen iki günlük yoğun programın ardından sona erdi. Birbirinden değerli ve renkli konuşmacıların bilgi birikimlerini ve deneyimlerini aktardıkları etkinlikleri, iki gün boyunca 9 bini aşkını ziyaretçi izledi.  

Yenilikçi fikir ve girişimlere açık bir Türkiye için düzenlenen İnovasyon Haftası Anadolu Buluşmaları 2015’in ilk ayağı bu yıl ikinci kez İzmir oldu. Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Ege İhracatçı Birlikleri işbirliğinde düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası İzmir Etkinliği, 19-20 Mart 2015’te İzmir Swissotel’de yapıldı. İnovasyon haftasında konuşan Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, “Doğru işler doğru sonuçlar doğuruyor. Bakanlık olarak bu tarz etkinliklere destek vermekten mutluluk duyuyoruz. Katılım sayısı ve motivasyonun yüksekliği ne kadar doğru bir iş yapıldığının göstergesi. Etkinliklerin tüm paydaşlarına fayda sağlayacağına inanıyoruz. 2023 hedeflerimize de bu tarz çalışmalarla ulaşmamız mümkün” dedi. İnovasyon konusundaki çalışmaları sadece maddi olarak desteklemenin yeterli olmadığını da vurgulayan Adnan Yıldırım “Ayrıca farkındalığı sağlamak da önemli. Yeni destek paketimizle tasarım, inovasyon konularındaki desteğimizi artırmak üzere çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. İzmir farklılaşma açısından önemli bir noktada yer alıyor. En hızlı gelişen büyüyen ikinci kent İzmir oldu ve bunun sürdürülebilirliğinin sağlanması gerekiyor” diyerek sözlerine son verdi.

KATMA DEĞERLİ ÜRETİM

Türkiye İnovasyon Haftası 2015 İzmir kapsamında konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi  “Dört yıldır gerçekleştirdiğimiz inovasyon etkinliklerimiz sonucunda konu çok farklı bir noktaya geliyor. Geçen yıla göre bu sene ilginin çok daha arttığını görüyoruz. İstanbul’da Hollanda partner ülkemizdi İzmir’de de teknoloji konusunda önemli bir potansiyele sahip İsviçre partner ülkemiz oldu. Her yıl yenilikler ekleyerek etkinliklerimizi sürdürüyoruz. ‘İnovasyon’ artık olmazsa olmazımız. Katma değerli üretimi ve üretimde sürekliliği sağlamamız gerekiyor” diye belirtti.

Mehmet Büyükekşi son olarak İzmir’den start verilen çalışmalarla 2015 inovasyon yolculuğuna devam edileceğini, ayrıca inovasyon konusunda 5 Bakanlıkla ortak çalışma yürüterek bir strateji belgesi oluşturulduğunu da sözlerine ekledi. İnovasyon Haftası’nın beklenenin çok üstünde ilgi gördüğünü açıklayan Ege İhracatçılar Birliği Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ise “Bu yıl İzmir etkinliklerini geçen yıla göre artı değerlerle tamamladık. Ziyaretçi sayımız 9 bini aştı, toplamda 12 Ar-Ge Merkezi, 8 üniversite, 2 teknopark ve 2 bilim merkezi etkinliklerimize katılım sağladı. 400’ün üzerinde girişimci iş dünyasından isimlerle buluşmak ve kendilerini tanıtmak için başvuruda bulundu. Girişimcilerle iş dünyası arasındaki ikili görüşmeler ile bir ilki gerçekleştirdik. Bu kapsamda 100’ü aşkın görüşme yapıldı. İzmir’e özel düzenlediğimiz iki günlük workshop süresince 30 tasarımcı ‘kent mobilyası’ tasarladı. Bu sadece bir yarışma gibi düşünülmedi. Değerlendirme sonucunda öne çıkan projeler prototip olarak İzmir’in çeşitli sosyal alanlarında amacına uygun olarak kullanılacak” dedi. İnovasyon Haftası 2015 İzmir’in partner ülkesi olan İsviçre’nin İzmir Fahri Konsolosu Hasan Umur ise yaptığı konuşmada “Bu yıl İsviçre olarak İzmir’e partner ülke olduk. Öncelikle bu konuda duyduğumuz memnuniyeti dile getirmek isteriz. İsviçre bugün inovasyonu kendisine bir yaşam şekli olarak benimsemiş bir ülke. İnovasyon bir kereliğine icat yapmak değildir. İnovasyon ancak sürekliliği sağlamakla mümkündür. Ar-Ge; siyasi istikrar, eğitim, şirketlerin uluslararası ekonomik entegrasyonu, uluslararası alanda işbirliği içinde gelişebilir. İsviçre bu anlamda Türkiye’ye büyük önem vermektedir. İzmir ve İsviçre arasında kurulacak hava köprüsü ilişkilerimizin güçlenmesine katkı sağlayacaktır” dedi.

TÜM KONUŞMACILAR HAYAL EDİN DEDİ

Birbirinden farklı sektörlerde çalışan ve hepsi alanında uzman isimlerin geleceğin inavatörlerine ortak öğüdü “hayal edin” demek oldu. Bir inavatörün her zaman yalnız olduğunu söyleyen “Nesnelerin İnterneti”nin isim babası Kevin Ashton, insanoğlunun yeni fikirlere karşı çıkma özelliğine sahip olduğunu ama bunun aşılabileceği belirtti. Tasarım, Mimari ve Moda Konferansı’nda konuşan Moda Tasarımcısı Simay Bülbül; “İnovasyon hayatımızda her anlamda çok büyük önem taşıyor. Ürün, süreç, pazarlama, moda, sanal ve hizmet gibi çok farklı açılardan artık inovasyon hayatımızın merkezinde. Ufak bir inovasyon fikriyle yemek masanızı bilardo masasına, merdivenlerinizi ayakkabı dolabına dönüştürebilirsiniz. Bugün artık insanların en önemli ihtiyacı inovasyondur” dedi.

İnovasyon Haftası’nın partner ülkesi İsviçre’den katılan Küratör Michel Hueter; eskiden fakir bir ülke olan İsviçre’nin inovasyonla çok zengin bir ülkeye dönüştüğünü söyledi. İnovasyonun sadece yeni ve iyi bir ürün oluşturmak olmadığını belirten Hueter, geliştirilen şeyin mutlaka bir anlam ifade etmesi gerektiğini, insana, çevreye ya da ekonomiye katkı sağlaması gerektiğini vurguladı. Mobil Gelecek paneliyle devam eden etkinlik “Göster Kendini” isimli kariyer etkinliğiyle sona erdi. Sun Grubu Başkanı Sabri Ünlütürk, Arçelik İnovasyon Direktörü Erkan Duysal, TEB Alternatif Dağıtım Kanalları Direktörü Devrim Deniz Cengiz, Microsoft Yazılım Geliştirme Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Cavit Yantaç’ın katılımıyla düzenlenen kariyer etkinliği de interaktif bir yapıya sahipti. Her konuşmacının üç öğrenci ile birebir sohbet ettiği etkinliğin sonunda kendini ve fikirlerini en iyi ifade eden 12 öğrenci staj imkânı kazandı.