İthal ayakkabıya vergi KOBİ’ye derman oldu

Spread the love

ithal-ayakkabiya-vergiİthal ayakkabıya vergi KOBİ’ye derman oldu. TASD Başkanı Hüseyin Çetin, ayakkabı ithalatına getirilen ek vergiyle Türkiye’nin, ayakkabı üretimini yüzde 10’un üzerinde artırdığını söyledi.

Geçen yılın ağustos ayında ayakkabı ithalatına getirilen ek vergiler sektörün yüzünü güldürdü. Deri ayakkabıda yüzde 50, suni ayakkabıda ise yüzde 30 ek vergi getirilmesiyle ayakkabı sektöründe istihdam, kapasite kullanımı ve üretim artışı yaşandı. Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çetin, ek vergi sayesinde ihracatta beklenen yüksek düşüşlerin yaşanmadığını ifade ederek, “Yıllık 320 milyon çift ayakkabı üretilirken, 360 milyon çift üretim gerçekleşmeye başladı. Bu yüzde 10’un üzerinde bir artış demek. Yıl sonu itibariyle ülke ekonomisine, cari açığa 500 milyon dolarlık bir katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz” dedi.

KOBİ’LER BÜYÜYOR
Yıllık 12 milyar dolar ayakkabı ihracatı yapan İtalya’nın kan kaybetmeye başladığını, ek vergiden sonra Türkiye’nin özellikle de KOBİ’lerin avantajlı bir konuma yükseldiğini ifade eden Çetin, şöyle devam etti: “Orada her gün bir fabrika kapanıyor. Buna paralel olarak da Avrupa’daki fiyatların yüksek olması sebebiyle oradaki markalar da bir bir Türkiye’ye kaymaya başladı. Geçtiğimiz sene Zara Türkiye’de 5 tane firmayla çalışıyorsa bugün en az 10 tane firmayla çalışıyor. Bunun yanında H&M, Hummel ve Avrupa’da belli başlı firmalar da Türkiye’de mal yaptırmaya başladılar. Bunun önü açık her geçen gün bu üstüne katlanarak gidiyor. İtalya’da da tam tersi… İtalya’nın yaşadığı ihracat kaybını bundan sonra Türkiye alacak. Ek vergi sonrası özellikle 6. Bölge başta olmak üzere yatırımlarda ciddi artışlar oldu. Üretilemez denilen faylon taban fabrikası kuruldu. İlave poliüretan makineleri alındı. Firmalar KOBİ tarzından yavaş yavaş çıkıp endüstriyel üretime geçmeye başladı. Bu, bir sene içerisinde yaşanan gelişmeler. Önümüzdeki üç sene beş senede çok daha ciddi meyvelerini göreceğiz. Orta Doğu’nun ayakkabı üssü olacağız.”

URFA’DA AYAKKABI ÜRETECEK OLANLARA 6. BÖLGE DOPİNGİ
Şanlıurfa’daki Ayakkabı Organize Sanayi Bölgesi’nin endüstriyel üretime geçen firmalara hizmet vermeye başladığını ifade eden TASD Başkanı Hüseyin Çetin, “Büyük firmalara mal tedarik eden üreticilerimiz kapasite artırmak için Urfa’daki OSB’de hizmet verecek” dedi. Yıl sonuna kadar tam olarak faaliyete geçecek OSB’deki firmaların günlük kapasitesinin 60 bin çift ayakkabı olacağını belirten Çetin, şöyle devam etti: “Urfa’da işsizlik fazla. İŞKUR’la birlikte sanayici oraya gittiğinde ilk 6 ay çalıştırdığı personel için hiçbir bedel ödemiyor. 6. Bölge avantajları sektöre çok ciddi katkı sağlayacak. Şu anda orada yaklaşık 5 bin kişilik bir istihdam öngörülüyor. Ayakkabı sektöründe gümrük vergilerinden sonra istihdamda kademeli olarak artış var.”

ÇİN’DEN ÇORUM’A GELİP İTHALATI 160 MİLYON $ DÜŞÜRECEK
Çin’de markalara mal tedarik eden bir Türk firmasının Çorum Organize Sanayi Bölgesi’nde yatırım yapmak istediğini belirten Hüseyin Çetin, “OSB’de bu firma Adidas’a ve diğer markalara Türkiye’de mal ürettirmek istiyor. Yurt dışından ithal edilen ürünlerin yerine burada üretip satmak istiyor. Çorum’da 10 bin çift üretim kapasitesi hedefleniyor. Yıllık 160 milyon dolarlık ithalatı azaltacak” dedi.