Türk Kadınının Ev Tekstili Sektöründe Rolü Büyük

Spread the love

Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD) “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” yaklaşırken, tekstil sektöründe kadın istihdamının önemine dikkat çekiyor. Türkiye’de yaklaşık 1 milyon kadın tekstilden ekmeğini kazanıyor. Sektörde sadece dikim, kesim veya kontrolde değil satış – pazarlamadan üretime, idari işlerden muhasebeye, tasarımdan üst düzey yönetime kadar her pozisyonda orta ve yüksek eğitimli kadın çalışan da ağırlıklı olarak istihdam ediliyor

Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD) “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”nün yaklaştığı bu günlerde, yaptığı açıklamada; 2015 yılında da istihdamın en çok arttığı sektörün tekstil olduğunu ortaya koyuyor. Kadınların ev tekstilinde önemli rol oynadığını ifade eden TETSİAD, bu konuya dikkat çekiyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre, tekstil sektöründe çalışanların yarısını kadınlar oluşturuyor. Bu istatistiki veriler, kayıt dışı ile birlikte toplam 1 milyona yakın kadın çalışanın tekstilde istihdam edildiğini ortaya koyuyor. 2015 yılında en çok işe alımın her zamanki gibi yine tekstil alanında gerçekleştiği göz önüne alındığında; sektörün kadınlar açısından önemi gözler önüne seriliyor.

1 milyon kadın tekstilden hayatını kazanıyor

İstihdam açısından bakıldığında Türkiye’nin en önemli sektörlerinden birisi olan tekstil sektörü, çalışanların cinsiyeti açısından da ülkeye sağladığı fayda ile dikkat çekiyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, birçok sektörde kadın çalışan oranı yüzde 15’in altındayken, tekstil çalışanlarının yüzde 50’sine yakını kadınlardan oluşuyor. Sektörde kayıtlı ve kayıt dışı yaklaşık 2 milyon çalışan olduğu göz önüne alındığında, bu istatistik yaklaşık 1 milyon kadın çalışanın istihdam edildiğini de ortaya koyuyor. Bu durum aile içinde kadınların söz sahibi olması ve sosyal açıdan toplumda daha fazla katılımcı olmalarını beraberinde getiriyor. Hane Halkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; Türkiye’de 15 ve daha yukarı yaştaki nüfus içerisinde istihdam oranı %45,9 olup, bu oran erkeklerde %65,2, kadınlarda ise %27,1 oldu. Bu sonuçlara göre tekstil sektörü kadın istihdamında ortalamanın yükselmesine en önemli katkıyı sunmaktadır.

Kadınlar evlenip çocuk sahibi olunca iş hayatından uzaklaşıyor

Sektördeki kadın işçilerin en belirgin niteliği yaş aralığı. Tekstil ve konfeksiyon sektöründe çalışan kadınların çoğunluğu 17-25 yaş aralığında bulunuyor. Bu duruma bakarak, kadınların büyük çoğunluğunun evleninceye kadar, kısa bir süre iş hayatına dahil olduğu gözlemleniyor. Kalifiye kadın işçilerin işten ayrılma oranının yüksekliği, işçi verimliliğini olumsuz yönde etkilerken, aslında sektör için büyük bir kayıp olarak görülüyor.

#türkkadını #evtekstili #tekstil #tetsiad #8mart #dünyakadınlargünü #ev