Yünsa sürdürülebilirlik çalışmalarıyla ön planda

Spread the love

Yünsa, uyguladığı standartlar ve doğal kaynakları en verimli şekilde kullanma yönünde geliştirdiği projeleri ile sürdürülebilirliği destekleyerek ulusal ve uluslararası çapta başarılara imza atıyor.

Türkiye ve Avrupa’nın en büyük entegre yünlü kumaş üreticisi ve ihracatçısı olan Yünsa, sürdürülebilirliği temel şirket prensipleri arasında görerek tüm iş süreçlerinde uyguluyor. Bu kapsamda enerji verimliliği, çevre ve atık yönetimi çalışmalarında ulusal ve uluslararası çapta başarılara imza atan Yünsa, yaptığı çalışmalarla sürdürülebilirlik hedefleri yönünde ilerliyor.  Hazırlanan Temiz Üretim Planı Gelişim Raporu kapsamında çevreye verilen zararı en aza indirecek en iyi üretim tekniklerini belirlediklerini ve uyguladıklarını belirten Yünsa Operasyon Direktörü Engin Sarıbüyük, “Atık suların temizlenerek yeniden kullanımı, doğal kaynak kullanımının optimize edilmesi, çevreye olan olumsuz etkilerin azaltılması ile ilgili enerji ve su tasarrufu konularında AR-GE projeleri yürütüyoruz. 2017 yılı CDP İklim Değişikliği Programı ve CDP Su Programı sonuçlarına göre her iki kategoride B skorunu alarak çevre koruma konularında uluslararası platformlarda başarılarımızı sürdürmeye devam ediyoruz” diye açıkladı.

SABANCI GRUBUNUN ISO 50001 BELGELİ İLK ŞİRKETİ

Yaşanabilir bir dünya için iklim değişikliği çalışmalarına odaklanarak stratejik ve sistemli yönetim biçimi ve çevre dostu projeler ile çalışma programları hazırladıklarını aktaran Yünsa Operasyon Direktörü Engin Sarıbüyük, sözlerine şöyle devam etti: “Yünsa, 2004 yılından beri ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi’ni uyguluyor. Yünsa, ISO 50001 belgesi ile bu alandaki çalışmalarını da belgeleyerek Sabancı Grubunda ISO 50001 belgesi alan ilk şirket olma başarısını göstermiştir. Yünsa’da emisyon yönetimi, sera gazı emisyonlarının yanı sıra hava kalitesinin korunmasına yönelik diğer emisyonların da yönetim çalışmalarını içeriyor. SA Portal ve CDP portal üyelikleri ile şeffaflık ilkesi çerçevesinde kaynak kullanımına bağlı olarak karbon salımı belirleniyor. Enerji verimliliği çalışmaları kapsamında hava kalitesinin korunmasına yönelik emisyon yönetimini gerçekleştiriyoruz ve ölçümlerimiz bağımsız akredite laboratuvarlarda raporlanıyor. Yünsa olarak, tükettiğimiz doğalgaz ve elektriğin verimli şekilde kullanılması, sürdürülebilirlik konusundaki önceliklerimizden biridir. Bu kapsamda her yılın eylül ayında, Enerji Yöneticimiz ve Planlı Bakım Pillarımız, üretim bölümlerindeki enerji verimliliğini analiz edip, iyileştirme ve proje çalışmaları kurguluyor. Bu projelerden en önemli etkiye sahip olanları hayata geçiriyoruz. Bu projelerden biri olan “Haşıl Prosesinin Optimizasyonu ile Dokuma İşletmeleri Verimliliğinin Arttırılması” projesi ile Türkiye Kalite Derneği’nin (KALDER) Ekim 2017’de düzenlediği 20. Kalite Çemberleri Paylaşım Konferansı’nda ödül alma başarısını gösterdik. Enerji verimliliğini çalışanlarımızın da içselleştirmesi, hem kendi yaşamlarında hem de çalışma ortamında enerji verimliliğini öncelik haline getirmeleri için bu konuda eğitimler veriyoruz. Enerji izleme programımız sayesinde, tüketimleri anlık olarak izliyor, tüketim değerlerinde anormal bir değerle karşılaştığımızda anında müdahale ediyoruz. Yürüttüğümüz tüm bu çalışmalar sayesinde; ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürülebilirlik taahhüdümüze bağlı kalıyoruz.”

SAĞLIKLI KUMAŞ ÜRETİMİNDE ULUSLARARASI STANDARTLAR UYGULANIYOR

Yünsa, üretim süreçlerinde yasaklanmış olan hiçbir kimyasal maddeyi kullanmamaktadır. Bu amaçla kurulan Yünsa Kimyasal Yönetim Sistemi ile satın alınacak her kimyasalın müşteri regülasyonlarına uygunluğu denetleniyor. Bu doğrultuda tekstil ürünleri ile ilgili tüm işleme aşamalarındaki hammaddelere, ara ve son ürünlere yönelik dünya çapında standart bir test ve sertifikalandırma sistemi olan Eko-Tex® 100 sertifikasını yeniledi.

ATIK SULAR GERİ KAZANILIYOR

Atık suların temizlenerek yeniden kullanımı konusunda bir Ar-Ge projesi yürüten Yünsa atıkları türlerine göre sınıflandırıyor, atığın türüne ve yasal düzenlemelere uygun olarak kaynağında ayrı olarak topladıktan sonra lisanslı tesislerde geri kazanılmasını veya bertarafını sağlayarak sürdürülebilirliğe bu alanda da katkı sağlıyor.

#Yünsa, #sürdürülebilirlik, #kumaş, #EnginSarıbüyük