7. Dünya Türk havlu ve bornoz Festivali Sultanhamam’da kutlandı

Spread the love

Her yıl Mart ayı içerisinde Denizli, Buldan, Babadağ ve İstanbul’da gerçekleşen, Türk havlu ve bornozunun kalitesini, değerini ve bilinirliğini arttırmak amacıyla yedi yıl önce hayata geçirilen Dünya Türk Havlu ve Bornoz Festivali, İstanbul’da Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin ev sahipliğinde  yüzyıllardır canlılığını yitirmeyen bir ticari hayata sahip olan, sektörde ev tekstilinin ilk üniversitesi olarak anılan Sultanhamam’da kutlandı.

Dünya Türk Havlu ve Bornoz Festivali kapsamında, Sultanhamam Hatice Turhan Valide Sultan Sebili’nde, Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD) ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısı, TETSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sami Aydın, DETGİS Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koltuksuz, TETSİAD ve DETGİS yönetim kurulu üyeleri, sektörün lider temsilcileri, Haliç Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarım Bölümü öğrencileri ve basın mensuplarının katılımıyla 30 Mart Cuma günü gerçekleşti. 7. Dünya Türk Havlu ve Bornoz Festivali’nin İstanbul organizasyonunda gerçekleşen toplantıda TETSİAD Başkanı Ali Sami Aydın yaptığı konuşmada şunları aktardı: “Bildiğiniz gibi Türk adının tüm dünyada gururla anılmasını sağlayan ve önce ülke markasına, ardından da Türk ekonomisine değer katan pek çok ürünümüz bulunmakta. Türk Gülü, Türk Kahvesi gibi… Bunlardan biri de temelinde binlerce yıllık bir dokuma geleneğinin, yine bin yıldan fazla temizlik, SPA ve şifa uzmanlığının olduğu Türk Hamamının en önemli parçalarından biri olan Türk Havlusu… Özellikle 1700’lü yıllarda peştamal ve sonrasında havlu, Osmanlılar sayesinde dünyaya yayıldı ve kalitesi üzerindeki algı, hep olumlu şekilde ilerledi. Günümüzde Türk Havlusu, iyi su çekmesi, kolay kuruması, antibakteriyel kalitesi gibi özellikleriyle tüm dünyada gerçek havlu tüketicisin tercihinde ilk sırada yer almayı başarmıştır.”

Ali Sami Aydın sözlerine şöyle devam etti: “Bu değerli ürün ekonomimize de çok önemli bir katkıda bulunuyor. Geçtiğimiz yıl 103 bin tona yaklaşan havlu ve bornoz üretimi, 841 bin dolarlık girdi sağladı. 2016 yılına göre 2017 yılında kilogram bazında %3, dolar bazında %4 dolar artış sağladı. Yani en sorunlu dönemlerde de Türk Havlusu dünyada değerini yükseltmeye devam etti. 2017’de toplam ev tekstili sektörü 3 milyar dolara yaklaşırken, havlu-bornoz grubu bu sektörde en çok ciroya ulaşan ürün haline geldi. Dünyaya Denizli, Bursa ve İstanbul üzerinden ulaşan Türk Havlusu, hem dünya tüketicisinin zihnindeki imajı koruyup geliştirmeli hem de ekonomimize olan katkısını sürdürmeli. Dünya Türk Havlu ve Bornoz Festivali Denizli’den İstanbul’a kadar tüm üretim ve ihracat yapan kurumların ve markaların büyümeleri, seslerini hem ülke içinde hem ülke dışında daha çok duyurmaları için büyük değer taşıyor. Daha geniş pazarlara ulaşmak için tasarım, inovasyon ve doğru sunum tekniklerini geliştirmeli; ürün kalitesine tasarım ve koleksiyon ekleyerek markalı ihracatı arttırmanın koşullarını yaratmalıyız. Bu festival de bu başarının sesi olmaya devam edeceğiz.”

Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koltuksuz yaptığı konuşmada; “Bugün, 7. sini düzenlediğimiz Dünya Havlu Bornoz Festivali’nin İstanbul ayağında birlikteyiz. 7 yıl önce basit bir fikir ile yola çıkmıştık fakat bugün başta Denizli olmak üzere Türkiye’miz için önemli bir festival kazandırdık. Mart ayı içinde ilk olarak Babadağ’da daha sonra Denizli’de kortejimizi gerçekleştirdik. Bugün de festivalin son organizasyonunda TETSİAD ev sahipliğinde Sultanhamam’da kortejimizi gerçekleştireceğiz. DETGİS Yönetim Kurulu olarak, TETSİAD yönetimi ve başkan Ali Sami Aydın’a 3 yıldır bizi İstanbul’da ağırladıkları ve bu etkinliğin büyümesi adına sarf ettikleri emek için bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

#havlu, #bornoz, #festival, #sultanhamam