Durak Tekstil küresel pazarda büyüyor

Spread the love

Zengin dikiş ve nakış ipliği ürün portföyü ile ihracat pazarlarında büyümeye dönük güçlü adımlar atan Durak Tekstil, oluşturduğu katma değer ile Türk tekstil sektörünün büyümesine destek sağlıyor. Aylık 250 ton üretim kapasitesine sahip Durak Tekstil, Ar-Ge çalışmalarıyla sektörü yeni ürünlerle buluşturuyor.

Türkiye’nin lider endüstriyel dikiş ve nakış ipliği üreticisi Durak Tekstil, yaklaşık 50 yıllık sektörel deneyimi ve yenilikçi üretim prensibiyle Türk tekstil sektörüne katma değer sağlamayı sürdürüyor. Kesintisiz yenilik konsepti ile küresel tekstil endüstrisinin yüksek kaliteli ve nitelikli iplik talebini karşılayan firma, yaptığı yatırımlarla hem kendisini hem de Türk tekstil sektörünü büyütmeyi başardı. Teknik ve uygulama özellikleri geliştirilmiş ipliklere odaklanan Durak Tekstil, bu çözümleriyle küresel pazarın talep edilen markalarından biri haline geldi. Türkiye’nin ilk polyester nakış ipliği üreticisi olan Durak Tekstil, 1972 yılından bu yana yeniliğe yatırım yaparak fark oluşturuyor. Güçlü vizyon, sağlam üretim ve satış stratejisi ile her yıl büyüyen firma, günümüzde üretiminin çoğunluğunu 5 kıtaya yayılmış 70’ten fazla ülkeye ihraç ediyor. Durak Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi ve Pazarlama Müdürü Yiğit Durak, bunun başarıyla yönetilen bir sürecin sonucu olduğunu söyledi. Durak Tekstil’in kurulduğu günden itibaren yeniliklere odaklandığını kaydeden Yiğit Durak, firmanın gelişimi ve yenilikçi çalışmaları hakkında önemli bilgiler verdi. Durak Tekstil’in günümüzde Bursa ve Çin’deki üretim tesislerinde aylık ortalama 250 ton üretim kapasitesi ile çalıştığını söyleyen Yiğit Durak, Türkiye’nin 81’ine yayılmış satış ağının yanı sıra, İstanbul, Avusturya ve Polonya’da satış ofislerine ve 25’ten fazla distribütör ağına sahip olduklarını açıkladı. Yiğit Durak şunları dile getirdi; “Hammadde tedariki ile başlayan üretim süreci %100 kalite kontrol ve ürün güvenliği kriterleri karşılanarak gerçekleştiriliyor. Tedarik ettiğimiz hammadde ekibimiz tarafından özenle değerlendirilip, kriterleri karşılayıp karşılamadığı rapor ediliyor. Onaylanan hammaddeler üretim sürecimize girebiliyor. Bunun yanı sıra, POY tesisimiz de bize hammadde konusunda güven veriyor. Bu hammaddelerin katlama, büküm, boya ve apre işlemleri tesisimizde yeni teknoloji makinelerle gerçekleştiriliyor. Son aşamada ürettiğimiz iplikler, makinelerde kullanılmak üzere bobinlere sarılıp paketleniyor. 350’den fazla çalışan sayımız ile ürünlerimizin 70’i aşkın ülkeye ulaşması için büyük bir özveri ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” Pandeminin bütün yoğunluğu ile yaşandığı 2020 yılında da yatırım stratejisini sürdüren Durak Tekstil, makine parkurunu güncelledi. Yiğit Durak, bu yatırım sayesinde üretim kapasitesinin yaklaşık %50 oranında arttığını ve bu sayede müşterilere daha iyi servis süreleri verme imkanına ulaştıklarını ifade etti.

POY yatırımı Durak Tekstil’e üretim esnekliğini arttırdı

Durak Tekstil’in büyüme sürecinde en önemli kilometre taşlarından birini 90’lı yıllarda kurulan POY (filament) tesisi oluşturuyor. POY yatırımı ile hammadde tedarikçilerine bağımlılıktan kurtulduklarını söyleyen Yiğit Durak, sözlerini şöyle sürdürdü; “O dönem tedarik ağları bu kadar gelişmiş değildi ve üretim açısından tedarikçilere ciddi bir bağımlılık söz konusuydu. Dönem dönem yaşanan hammadde tedarik sıkıntıları büyüme ve üretim hedeflerimize engel oluyordu. Hayata geçirdiğimiz POY tesisi, bizi hammadde tedarikçilerine bağımlılıktan kurtarırken, istediğimiz hammaddeyi kullanarak istediğimiz özellikle iplikler üretebilme gücü verdi. Özellikle ince iplik tedariki konusunda karşılaşılabilecek sorunları elimine ettik. POY yatırımı ile büyüme yolunda önemli bir virajı döndük.”

Durak Tekstil aynı zamanda yerleşik Ar-Ge’ye sahip ilk tekstil firmalarının başında geliyor. “Her zaman yenilikçi bir firma olmakla gurur duyuyoruz” diyen Yiğit Durak, yenilikçi ürünlerin geliştirilmesi ve iyileştirilmesinin firma kültürüne işlediğini vurguladı. Durak, Ar-Ge departmanının aynı zamanda firma için bir ‘iş teknik kütüphanesi’ görevi gördüğünü belirterek, yeni ürün geliştirme ve yeniliklerin sertifikalandırılması süreçlerinde Ar-Ge departmanının büyük faydalarını gördüklerini açıkladı. Bugüne kadar 19 Ar-Ge projelerinin devlet desteği aldığını açıklayan Durak, hem küresel tekstil makineleri pazarındaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini hem de üniversitelerle yakın iş birliği gerçekleştirdiklerini söyledi. Durak; “Örneğin askeri uygulamalardaki gelişmeleri takip ediyoruz. Özellikle teknik iplikler ile yapılmış ürünlere olan talep artıyor. Isı ile renk değiştiren ürünlerden filtrasyon sistemlerine uygun ürünlere, gıda sektöründen sağlık sektörüne kadar birçok noktadaki gelişmeler Ar-Ge çalışmalarımıza ilham veriyor. Hatta aramid elyaflarla çalışma konusunda ciddi başarılara ulaşmış bulunuyoruz.”

Katma değerli ürünlerin portföydeki payı artıyor

Dikiş ve nakış ipliği alanında oldukça geniş bir ürün portföyüne sahip Durak Tekstil, müşterinin taleplerini karşılayan özel iplikler geliştirmeye devam ediyor. Dikiş ve nakış ipliklerinin ana pazarını hazır giyim ve konfeksiyon sektörü oluşturuyor. Bununla birlikte son yıllarda özellikle yatak ve mobilya sektörü hızlı bir gelişim gösterdi. Katma değeri yüksek ürünlerin portföydeki payının ve miktarının artırdığını söyleyen Yiğit Durak; “Örneğin yoğun Ar-Ge çalışmalarımızla geliştirdiğimiz verimlilik artırıcı ürünler ile güvenlik ürünlerimiz pazarda hızlı bir yükseliş elde etti. Bu ipliklerimiz geç tutuşma ve kesilmeye dayanıklılık özellikleriyle birçok farklı uygulama alanında kullanılabiliyor” dedi. Başarılı bir marka olmanın yolunun teknik ürünler kategorisinden geçtiğine inandıklarını kaydeden Yiğit Durak, bu konuda yaptıkları çalışmaları şöyle anlattı; “Ürünlerimizin neredeyse tamamı çeşitli teknik bitim (terbiye) özellikleri uygulayabiliyoruz. Su iticilik, statik elektrik iletkenliği, UV ışınlara dayanıklılık, geç tutuşur özel boyama gibi özellikleri dikiş ve nakış ipliklerimize veriyoruz. Bu sayede ipliklerimizle hava balonu, yelken ve benzeri su geçirmez teknik tekstiller üretilebiliyor. Bu üretim sadece bizim değil, Türk tekstil sektörünün de küresel pazarda rekabetçi olmasına katkı sağlıyor.”

Yiğit Durak hem nakış hem de dikiş makinelerinde üretim verimliliğini artırmak için yeni ürünler geliştirdiklerini paylaştı. Geliştirdikleri Duma ve Duraless ürünlerinin dikiş makinelerinde çağanozlarda kullanılan alt iplik sistemine farklı bir bakış açışı getirdiğini söyleyen Durak; “Bu ürünlerimiz geleneksel makaralara göre yaklaşık 3 kat fazla iplik alıyor. Bu sayede daha uzun çalışma süresi sağlayarak, kesintisiz üretim süresini uzatıyor, işletme verimliliğini artırıyor” diye konuştu.

Bursa tesisinde %100 yenilenebilir enerji kullanılıyor

Durak Tekstil’in çevre ve sürdürülebilirlik konusundaki çalışmalarının çok eskiye dayandığını söyleyen Yiğit Durak, kapsamlı bir programa sahip olduklarını kaydetti. Bursa tesisinde tamamen yenilenebilir enerji kullandıklarını aktaran Durak; “Ayrıca, geri dönüştürülmüş hammadde tedarikimizi de tamamen sertifikalı olarak, %100 güvenilir kaynaklardan sağlıyoruz. Tüm polyester ve naylon ürün gamımızı geri dönüştürülmüş alternatifleriyle sunuyoruz. 1 kg iplik üretimi için 30 adet pet şişe kullanarak çevrenin ve kaynakların korunmasına verdiğimiz önemi gösteriyoruz. Sahip olduğumuz ISO Kalite Belgesi, Oeko-Tex belgesi uluslararası çalışma standartlarına uygun olduğumuzu belgeliyor” dedi.

Kısa ve orta vadeli pazar hedefleri hakkında da konuşan Yiğit Durak; sözlerini şöyle bitirdi “Durak Tekstil olarak ihracattaki payımızı arttırmayı hedefliyoruz. İç pazar ve ihracat satışlarımızı 2021 yılında ihracat lehine %70’lere, 2022 yılında ise %80’lere çıkarmayı planlıyoruz. Önümüzdeki 5 yılda küresel pazarda daha fazla büyümeyi ve küresel anlamda bilinen ve ulaşılabilen bir marka olmayı hedefliyoruz.”

 

Durak Tekstil is steadily growing in global market

Taking strong steps towards growth in export markets with its rich sewing and embroidery thread product portfolio, Durak Tekstil supports the growth of the Turkish textile industry with the added value it creates. Durak Tekstil has a monthly production capacity of 250 tons. The company brings the sector together with new products through R&D.

Turkey’s leading manufacturer of industrial sewing and embroidery thread, Durak Tekstil continue to provide added value to the Turkish textile sector with nearly 50 years of industry experience and innovative manufacturing principles. The company meets the high quality and qualified thread demand of the global textile industry with its continuous innovation concept and has managed to grow both itself and the Turkish textile industry with its investments. Focusing on threads with improved technical and application properties, Durak Tekstil has become one of the demanded brands in the global market with their solutions. Durak Tekstil makes a difference by investing in innovation ever since 1972 as Turkey’s first manufacturer of polyester embroidery thread. The company grows every year with its strong vision, solid production, and sales strategy, and today exports the majority of its production to more than 70 countries spread over 5 continents. Durak Tekstil Board Member and Marketing Manager Yiğit Durak said that this is the result of a successfully managed process. Noting that Durak Tekstil has focused on innovations since the day it was founded, Yiğit Durak provided information about the company’s development and innovative work. Saying that Durak Tekstil is working nowadays with a monthly average of 250 tons of production capacity at production facilities in Bursa and China, Yiğit Durak announced that they have a sales network spread around Turkey’s 81 provinces as well as, sales offices in Istanbul, Austria and Poland and more than 25 network of distributors. Yiğit Durak stated the following; “The production process, which starts with the supply of raw materials, is carried out by meeting 100% quality control and product safety criteria. The raw material we supply is carefully evaluated by our team and it is reported whether it meets the criteria. Approved raw materials are allowed into our production process. In addition, our POY facility also gives us confidence in raw materials. The folding, twisting, dyeing, and finishing processes of these raw materials are carried out in our facility with new technology machines. In the final stage, the threads we produce are winded on plastic cones and packaged for use in machines. With more than 350 employees, we continue to work with great devotion so that our products reach more than 70 countries”.

Continuing its investment strategy in 2020, when the pandemic was experienced with all its intensity, Durak Tekstil updated its machinery. Yiğit Durak stated that thanks to this investment, the production capacity increased by approximately 50% and that they reached the opportunity to provide better delivery times to the customers.

POY investment increased production flexibility of Durak Tekstil

One of the most important milestones in the growth process of Durak Tekstil is the POY (filament) facility established in the 90’s. Saying that they got rid of dependency on raw material suppliers with the POY investment, Yiğit Durak continued his words as follows; “At that time, supply networks were not that advanced and there was a serious dependence on suppliers in terms of production. Periodically experienced raw material supply difficulties prevented our growth and production targets. The POY facility that we have installed gave us the ability to produce the threads we want by using the raw material we want, while saving us from dependence on raw material suppliers. Especially, we eliminated the issues that can be encountered in fine thread supply. With the POY investment, we have turned an important bend on the road to growth”.

Durak Tekstil is also one of the first textile companies to run its own R&D department. Yiğit Durak said; “We are always proud of being an innovative company” and emphasized that the development and improvement of innovative products is in the company culture. Stating that the R&D department also functions as a ‘business technical library’, Mr. Durak explained that they obtained great benefits from the R&D department in the processes of new product development and certification of innovations. Noting that 19 of their R&D projects have received state support so far, Mr. Durak said that they both closely follow the developments in the global textile machinery market and cooperate closely with universities. Mr. Durak; “For example, we follow developments in military applications. Especially the demand for products made with technical threads is increasing. Developments in many points from products that change colour with heat to products suitable for filtration systems, from the food to the health sector inspire our R&D studies. We have even achieved great success in working with aramid fibres”.

The share of value-added products in the portfolio is increasing

Durak Tekstil, having a wide product portfolio in the field of sewing and embroidery threads, continues to develop special threads that meet customer requests. The main market for sewing and embroidery threads is the ready-to-wear and apparel industry. However, especially the bed and furniture industry has shown a rapid development in recent years. Yiğit Durak said that the share and amount of high value-added products in the portfolio increased; “For instance, our efficiency-enhancing and security products, developed through intense R&D studies, have achieved a rapid rise in the market. These threads can be used in many different application areas with their late incineration and cut resistance properties”.

Noting that they believe that the way to be a successful brand passes through the category of technical products, Yiğit Durak explained their work on this subject as follows; “Almost all of our products are able to apply various technical finishing properties. We give our sewing and embroidery threads features such as water repellence, static electricity conductivity, resistance to UV rays, and special dyeing. In this way, water-proof technical textiles such as air balloons, sails and similar can be produced with our threads. This production contributes not only to us, but also to the Turkish textile industry to be competitive in the global market”.

Yiğit Durak shared that they have innovated products to increase production efficiency in both embroidery and sewing machines. Mr. Durak said that their Duma and Duraless products brought a different perspective to the lower thread system used in sewing machines and hooks; “These products take about 3 times more thread than conventional hooks. In this way, it provides longer working time, extends uninterrupted production time and increases operational efficiency”.

100% renewable energy is used in the Bursa facility

Saying that Durak Tekstil’s efforts on environment and sustainability were going on for a long time, Yiğit Durak noted that they have a comprehensive program. Underlining that they use completely renewable energy in their Bursa facility, Mr. Durak; “In addition, we supply our recycled raw materials from 100% reliable sources, fully certified. We offer our entire polyester and nylon product range with recycled alternatives. This shows the importance we attach to the protection of the environment and resources by using 30 plastic bottles for 1 kg of thread. Our ISO Quality Certificate and the Oeko-Tex certificate prove that we comply with international labour standards”.

Speaking about the short- and medium-term targets, Yiğit Durak concluded his words as follows: “As Durak Tekstil, we aim to increase our share in exports. We plan to increase our domestic market and export sales to 70% in favour of exports in 2021 and to 80% in 2022. In the next 5 years, we aim to grow more in the market and become a globally known and accessible brand”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#Durak Tekstil #dikiş ipliği #nakış ipliği #üretim #ihracat #Yiğit Durak #Ar-Ge #POY #Duma #Duraless #yenilenebilirenerji #aramid elyaflar #verimlilik