CANAN ESER

Spread the love

Günlük hayatımızın içinde yer alan, OT/VT (Otomatik Tanıma ve Veri Toplama ) nedir, işletmelerdeki rolü, bileşenleri ve verimliliğe katkısı, bu yazı dizimizin konusu olacak. İlk bölüme “ tanımlar“ ile başlayalım:

OT/VT kavramı, insan müdahalesi olmadan, nesnelerin otomatik olarak tespit edilmesi, onlar hakkında veri toplanması ve bu verilerin bilgisayar sistemlerine doğrudan giriş yapılması anlamına gelir.

Günlük hayatımızda; OT/VT sistemlerini en yoğun olarak perakende alış veriş, hastane ve kargo ile ilgili işlemlerde görüyoruz. Markete veya mağazaya gittiğimizde, ürünler mutlaka barkod etiketi taşıyor. Fiyatlar, barkod okuyucu ile bu etiketler üzerinden okutuluyor, sisteme aktarılıyor, fatura veya fiş basılıyor. Hastaneye gittiğimizde süreç, ilk kayıtta basılan barkod etiketi ile başlıyor ve bu etiketle takip ediliyor.  Kapımıza gelen kargo paketleri üzerinde yine barkodlu etiketler var. Paketin teslim alınmasından, teslim edildiği son noktaya kadar olan tüm safhalar, barkodlu etiketlerin terminaller tarafından okutularak sisteme aktarılması ile takip ediliyor. Böylece, kargomuz nerede görebiliyoruz.

Gördüğümüz üzere, OT/VT sistemleri; son kullanıcı tarafında, tüketicilerin hayatının çok içinde olan, işlemleri hızlandıran, sürecin takip edilmesini sağlayan bir sistem olarak karşımıza çıkıyor.

Peki bu sistemin, işletmelere yansıyan rolü nedir, OT/VT işletmeler için neden gerekli, verimliliğe etkisi nedir, sistem nasıl kurulur, donanım nasıl belirlenir gibi sorular ve yanıtlarıyla, yazı dizimize devam ederken“ Konfeksiyon Teknolojileri“ alanındaki uygulamalara ise özel yer ayıracağız.

OT/ VT teknolojisi; tedarik zincirinin yönetimi, üretim akışı yönetimi, mobil varlık takibi, envanter yönetimi, depolama ve fiziksel öğelerin zaman içinde yer değiştirdiği uygulamalarda, giderek daha önemli hale gelmektedir. Barkod etiketleri ile başlayan tarihsel süreç, RFID (Radyo Frekans Tanımlama ve QR (Karekod) ile gelişerek devam ediyor.

Barkod etiketlerinin temsil ettiği verinin kısıtlı olması, dinamik veriye sahip olmaması, otomasyon ve verimlilikte ortaya çıkardığı zorluk ve eksiklikler, QR (karekod ) ile aşılmaya çalışılıyor.  Karekod, klasik barkodlardan farklı olarak, iki yönde de veri depolayabilir, daha fazla bilgi saklar; ürünlerin, süreçlerin ve parçaların bilgi özellikleri kodlanır ve saklanır. Barkod teknolojisinin devamı niteliğinde olan, bu teknoloji sayesinde, artık işletmeler envanter takibi, tedarik zincir yönetimi ve üretim süreç takibi gibi kritik konuları etkin ve verimli şekilde yönetebiliyorlar.

Gelecek sayıda…. OT /VT işletmeler için neden gerekli?