“Güvenli ürün, güvenli üretim”

Spread the love

ekoteksBiberondan ayakkabıya, oyuncaktan hazır giyime kanser riski taşıyan 71 bin ürüne el kondu, firmalara 3 milyon TL para cezası verildi.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kanserojen içerikli ürünler insan sağlığını ciddi boyutlarda tehdit ederken Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri son 5 yılda gerçekleştirilen denetimlerde bebek ürünü, ayakkabı, oyuncak, kırtasiye hazır giyimin de aralarında bulunduğu 71 bin 316 ürüne el konularak imha edildiğini açıkladı.

Tekstil ve Ekolojik Test Araştırma Geliştirme Merkezi’nin (EKOTEKS) düzenlediği 8. Uluslararası Ekoteks Tekstil Sempozyumu’nda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı sağlığı tehdit eden güvensiz ürünlerle ilgili tarama sonuçlarını açıkladı.  Sempozyumun açılışında konuşan İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi insan sağlığını tehdit etmeyen doğal ürünlerin yerini günümüzde yapay ve sentetiklerin aldığını vurgulayarak, özellikle ithalattaki denetime dikkat çekti.

TANRIVERDİ: KAR HIRSI RİSKİ ARTIRIYOR

“Yapay ve sentetik ürün aynı zamanda başta kanserojen olmak üzere birçok zararlı maddenin insan bedeniyle teması anlamına geliyor.  Ne yazık ki tüm dünyada bazı üretici firmaların aşırı kâr hırsı, tüketici için bu riski çok fazla artırıyor” diyen Tanrıverdi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kök boyanın yerine geçen azo boyar gibi zararlı kimyasalların, izin verilen sınırın üzerinde kullanılması çocuklarımız başta olmak üzere tüm insanlarımızın sağlığını tehdit ediyor.  Yerli üretim büyük ölçüde kontrol altına alındı diyebiliriz. Ancak tehdit özellikle ithal ürünlerde çok büyük.  2011’de İstanbul’da yapılan denetimlerde ithal hazır giyim ürünlerinde sınır değerin 300 katı azo boyar içeren kıyafetlere rastlandığını hatırlayanlarınız olacaktır.

Hazır giyim ve tekstilde dünyada yüz milyarlarca dolarlık bir pazar söz konusu.  O pazarda firmalar kıyasıya bir rekabetle var olma mücadelesi veriyorlar. Rekabette bir zamanlar sadece fiyat/maliyet belirleyiciydi.  Son yıllarda kalite ön plana çıktı. Kaliteden, kumaşın dokusunun yanı sıra ürünün sunduğu konforu, insana ve çevreye zararlı olup olmadığını anlıyoruz.  Günümüzde insana ve ekolojik dengeye hiçbir zararı olmaya  ürünler üretmek mümkün.  Ancak yüz milyonlarca parça üretimin yapıldığı sektörde yapay ve sentetik ürünlerden vazgeçmenin de imkânı yok. Su tutmayan, buruşmayan, ütü istemeyen ya da termal özellikli, nano teknolojik ürünler artık gündelik hayatımızın vazgeçilmez birer parçası. Konfordan vazgeçemeyeceğimize göre  teknolojik ürünleri  insan sağlığına nasıl uygun hale getirebileceğimizin yollarını aramalıyız.”

EKOTEKS İcra Kurulu Başkanı Nilgün Özdemir de konuşmasında denetimin önemine dikkat çekerek, bu alanda EKOTEKS olarak Türkiye’nin sağlıklı yarınları için çalıştıklarını söyledi.

KARAASLAN: 5 YILDA 2 MİLYON 640 BİN 243 ÜRÜNÜ DENETLEDİK

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Daire Başkanı Meral Karaaslan ise yaptığı sunumda son 5 yılda gerçekleştirilen denetimlerde insan sağlığını tehdit ettiği için el konulan ürünler hakkında bilgi verdi. Bakanlık olarak tekstil, hazır giyim, ayakkabı, çanta, kırtasiye, oyuncak, emzik, biberon deterjan, diş fırçaları, çakmak ve mum gibi pek çok ürünün denetimini yaptıklarını anlatan Karaaslan şöyle devam etti:

“2011 yılı ile Mayıs 2015 arasında toplam 9 bin 270 firmaya ait 2 milyon 640 bin 243 ürünü denetledik. 632 firmada 71 bin 316 üründe güvensizlik tespit ettik. Bu firmalara 5 yıl içinde toplam 3 milyon 85 bin 697 lira idari para cezası uyguladık. Sektörler bazında bakıldığında, ayakkabıda denetlenen 111 bin 54 ürünün 41 bin 868’i sağlığa aykırı bulundu. Tekstilde ise denetlenen 383 bin 701 üründen 3 bin 371’i güvensiz bulundu.

Kırtasiye ürünlerine baktığımızda 71 bin 435 üründen 16 bin 49’unun sağlığı tehdit ettiği ortaya çıktı. 31 Ekim 2013 tarihi itibariyle bakanlığımız geçen oyuncakların denetiminde ise bugüne kadar 204 bin 481 ürünü incelemeye aldık. Bulardan 6 bin 787 adedinde çocuk sağlığını tehdit eden zararlı madde tespit ettik. Çocuk bakım ürünlerinde ise 2013’den bu yana incelediğimiz toplam 220 bin 937 ürünün bin 942’si riskli bulundu. Söz konusu firmalara 16 bin 765 lira ile 41 bin 918 TL arasında idari para cezası uygulandı.”

“Güvenli ürün, güvenli üretim” sloganıyla denetim görevini üstlenen EKOTEKS’in sempozyumuna destek veren Derimod, Mudo, De Facto, Ziylan (Flo) LC Waikiki gibi markalar da ürünlerini sergilediler.

Sempozyumda İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Bölümünden Dr. Yavuz Dizdar, İspanya Santiago de Compostela Üniversitesi’nden Prof.Dr. F. Javier Sardina gibi önemli isimler çağın vebası olarak adlandırılan kanser ile ilgili son veri ve bilgileri paylaştılar.