Sanko Holding onursal Başkanı Konukoğlu: “Türkiye’nin önü açık”

Spread the love

12Sanko Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Sanko’nun her zaman Gaziantep ve Türkiye’den daha fazla büyüdüğünü vurgulayarak, ‘’Bizim de kendimize göre planlarımız var, o planlar içerisinde her zaman bir adım daha ileriye gidiyoruz’’ dedi.

Gurubun günlük işlerine karışmadığını, ama yatırım konularında fikir belirttiğini ifade eden Konukoğlu, ‘’Toplantılara ben de katılıyorum. Yeri geldiği zaman ağabeyliğimizi yapıyoruz. Gerektiği zaman konuşup, tartışıyoruz. Zaten biz de kararı tek kişi değil Yö- netim Kurulu verir’’ diye konuştu. ‘’Ben Onursal Başkanlığa geçtim boş mu duruyorum? Hayır. Eskisinden daha çok çalışıyorum’’ diyen Konukoğlu, bu arada Sanko Üniversitesi’ni kurdukları- nı ve çeşitli sivil toplum örgütlerindeki başkanlık görevlerinin de devam ettiğini anlattı. Konukoğlu, ‘’Hiç boş durduğum zaman yok, güya ben emekli olduğum zaman gezerim, dolaşırım diyordum ama bunlar hayalde kaldı’’ dedi.

HAYAL ETMEDEN HİÇBİR ŞEYE ULAŞAMAZSINIZ

Sanko Holding’in yatırımlarını Gaziantep’te yapmasının diğer işadamlarına önderlik ettiğini ve bu sayede şehrin başarıyı yakaladığını belirtilmesi üzerine Konukoğlu, ‘’Rahmetli babamın kuşağının bunda çok büyük rolü var. Onlar İstanbul’a gitselerdi, belki bugün daha büyük şirket olabilirdik. Ama biz çok şükür memnunuz. Cenabı Allah zaten insanlara rızkı nerede olursa verir’’ diyerek, Gaziantep’e verdikleri önemi dile getirdi. Gaziantep’te yüzyıllardır Müslümanlar, Hristiyanlar, Ermeniler ve Yahudilerin bir arada yaşadığının altını çizen ve göçle gelenleri kardeş gibi kucaklayan, misafirperver, ananelerine bağlı bir şehir olduğunu anlatan Konukoğ- lu, ‘’Bizlerin de bu şehirde kalması büyümesine neden oluyor. Ama bazı şehirlere bakıyorsunuz, belirli noktaya gelen kişiler İstanbul’a gidiyor. İşte o zaman orada sanayi gelişmiyor, insanlar iş bulmakta zorluk çekiyor. Herkes İstanbul’a giderse bu sanayinin, Türkiye’nin sonu ne olacak’’ sözlerine yer verdi. Gaziantep’in yıllık ihracatının 6,5 milyar dolar olduğuna dikkati çeken Konukoğ- lu, ihracat atağının sürdüğünü ve 2023 yılında 30 milyar dolar ihracat hedeflediklerini söyledi. Hayal etmeden hiçbir şeye ulaşılamayacağını belirten Konukoğlu, “Biz de inşallah 30 milyar doları revize etmeden ulaşmaya çalışacağız. Türkiye’nin önü açık. Yeter ki zaman zaman bizi ayağımızdan çekmesinler. Çünkü ne zaman Türkiye yukarı çıkacak gibi olsa, hemen aşağıya çekiyorlar. Zaten bu kadar Türkiye’nin üzerinde oynanmasının ana nedeni de Türk ekonomisinin her gün biraz daha güçlü olup, Ortadoğu’da söz sahibi olmasını istemeyen bazı ülkeler’’ dedi.

GAZİANTEP ÇEVRESİNE AĞABEYLİK YAPIYOR 12.1

‘’Gaziantep çevresine de ağabeylik yapıyor’’ diyen Konukoğlu, sanayi kültürünün artık genlerine geçtiğine vurgu yaptı. Konukoğlu, ‘’Sanko olarak biz 1988 yılında Adıyaman’a yatırıma gittiğimizde orada sanayinin doğru dürüst adı yoktu. Bugün ise sanayi şehri oldu. Biz oraya Gaziantep’ten elaman götürdük, oradaki insanlara işi öğrettik. Bugün Adıyaman sanayi şehri oldu. Gaziantep bu bölgenin lokomotifidir’’ şeklinde konuştu. Sanko Holding hedeflerinden bahsederken Konukoğlu, ‘’Sanko her zaman Gaziantep ve Türkiye’nin büyümesinden daha fazla büyüyor. Bizim de kendimize göre planlarımız var, o planlar içerisinde her zaman bir adım daha ileriye gidiyoruz’’ dedi. Grubun lokomotifini tekstil ve enerji şirketlerinin oluşturduğundan, faaliyet gösterdikleri alanlardan ve sosyal sorumluluk projelerinden bahseden Konukoğlu, Sanko Holding olarak Gaziantep’te 2 otel ve 1 tane kongre merkezi yapacaklarını belirterek, ‘’Şu anda projeler bitmek üzere. Biz yapıp satacağız, işletmeyeceğiz’’ dedi. Konukoğlu, Gaziantep’in kültür, tarih ve dini turizm potansiyelinin çok büyük olduğunu dile getirdi. Gaziantep’in başarı sırlarından birisinin de her zaman ‘’ortak akılla’’ yönetilmesi olduğunu belirten Konukoğlu, Gaziantep’in menfaatine olan her konuda iktidar ve bütün muhalefet milletvekillerinin toplantılara birlikte katıldığını örnek verdi. Konukoğlu, 50 yıllık süreçte iş dünyasındaki gelişmeye ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine, şunları kaydetti: ‘’İş dünyasında başarı var, fakat mutsuzluk, kanaatsizlik var. Baktığınız zaman kimse kanaat etmiyor. Kimse bulunduğu halinden memnun değil. Eskiden ne çek vardı ne senet… Söz namustu. Söz ile mal gönderirdin, gününden 2-3 gün önce parası gelirdi. Şimdi adamlar ne senedi ne çeki ödüyor.’’ Türkiye’ye gelen Suriyelilere çalışma izni verilmesi konusunda ise Konukoğlu, Çalış- ma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bu konuda bir çalışma yaptığını anımsattı. Suriyeli çalışanların, bir işyerinin toplam çalışan sayısının yüzde 10’u kadar olması gerektiğini söyleyen Konukoğlu, böylece kayıtlı ekonomiye kazandırılabileceklerini de sözlerine ekledi.