2014 İlkbahar / Yaz kumaşları görücüye çıkıyor

Spread the love

Yeni gelişmeler teknoloji, ekoloji ve tedarik zinciri vasıtasıyla kaynak bulma konularını kapsıyor. Moda dünyasındaki yeniliklerin sergilendiği uluslarası giyim fuarları yılda iki kere New York’ta gerçekleşmekte. Première Vision S.A. Şirket Müdürü Jacques Brunel’e göre “Sektör artık yeni bir şeyler görmek istiyor”, ki son gerçekleştirilen fuarda da pek çok yeniliğe rastlamak mümkündü. Première Vision Preview, Texworld USA ve Kingpins şirketleri, iplik üreticisinden kumaş örme ve dokumacısına kadar büyük bir yeniliği gözler önüne serdi.

PREMIERE VISION PREVIEW
Première Vision Preview’e ilk kez sergi sahibi olarak katılan iplik üreticisi Mitsubishi Rayon Co. Ltd. Japonya, mikro akrilik iplik olan Miyabi’yi Amerika Birleşik Devletleri’ne tanıttı. Oldukça hafif olan bu iplik, tiftiklenmeyen ve sıcak tutan bir yapıda. Filatura di Saluzzo İtalya tarafından geliştirilen Newlife™, mekanik işlemlerle geri dönüştürülmüş plastik şişelerden elde edilen polyesterdir. Üretimi esnasında yüzde 94 daha az su ve yüzde 60 daha az enerji harcanmakta olup, işlenmemiş polyester üretiminden yüzde 32 daha az salınım gerçekleştirmektedir. 25 desiteksten 2.000 desitekse uzanan iplik sayısıyla Newlife iplikleri, E. Boselli & C. S.p.A., Frantissor Créations, Frizza S.p.A.ve Tessile Fiorentina Co. S.r.l. gibi büyük İtalyan üreticilerden sağlanan geniş kumaş yelpazesinde bulunmakta.
Japon tekstil makinaları şirketi Shima Seiki Manufacturing Ltd. kumaş desenleri, baskı ve renkleri oluşturacak, doku simule edecek, iplikleri gözden geçirecek ve elbiselerin resim ya da çizimlerinin üzerini kumaşla kaplayacak şekilde hepsi bir arada tasarlanmış atölyesini beğenilere sundu. Şirket ayrıca WHOLEGARMENT® trikotaj makinelerini ve diğer ürünleri tanıttı. Birkaç yıl önce Fransız kumaş sergisi sahibi Philea, 1828’den beri kadife kumaşlar üzerine faaliyet gösteren ve batmak üzere olan Velcorex’i satın  aldı.

Böylelikle iki alan birbirini tamamlamakta. Philea, Chanel’e satış yapan ve 1908’den beri faaliyet gösteren Fransız yünlü kumaş üreticisini satın aldı çünkü günümüzde “Lüks ve rahatlığın yaratıcı şekilde bir arada sunulması esastır.” Yazlık kumaş konsepti yeniden yorumlandı: Bazıları parıltılı ya da pastel ve parlak renklere boyanmış; ve bir çoğunda beyaz renk hakim. Philea’nın beğeni alan bir kumaş türü ise rahat (casual) bir görünüm vermek amacıyla enzim yıkaması uygulanan viskoz saten destekli streçten yapılmış kumaştır. Diğer kumaşlar tek renkli, daha önce giyilmiş gibi duran dökümlü romantik jakar kumaşları kapsar. Dokumalar, keten örgü üzerindeki benekler, hafif lamine kumaşlar, yıkanıp beyazlatılmış kamuflaj izleri için floklama işlemi vardır. 2014 kışının başları içinse kesilmemiş streç jakar kadife yer almaktadır. Esenteks Tekstil Türkiye delikli dokuma ve örgü kaplamalı ketenlere ve boyalı hissi vermeyen parlak metalik izlere sahiptir. Diğer bir Türk şirketi BTD Tekstil, küçük metalik ip benekleri veya rastgele kalın ve ince çizgileri olan yazlık tüvitlere sahiptir. Yeni pantolon ağırlığındaki çift katlı kumaşı “tıpkı bir kemer gibi sarmakta”. Deveaux Fransa ise tek parça, daracık jakar mat jarselere, asimetrik etnik jakarlara ve Aztek şeritlerine sahiptir. Alüminyum kaplamalı; renk yıkamalı; kırışık ve boyalı; ya da ters yüzü çevrildiğinde yıkanmış, yıpranmış gibi görünen veya ışıltılı indigo kot kumaşına dönüşen çift taraflı parlak, lamine kumaşlarıyla Frizza’daki yüksek teknoloji çok yönlü sonuçlar ortaya koyabilmektedir.

Olmetex S.p.A. İtalya oldukça hafif pamuk kaplamalı ve geri dönüştürülmüş polyesterle dokunan çift taraflı kaplanmış kumaşlara sahiptir. Lüks görünüş Solstiss S.A.S.’dan temin edilen tek veya çift tarafı kaplanmış dantelleri kapsamaktadır. Kaplamalar ışıltılı, parlak, yumuşak veya kauçuksu olabilmektedir. Denis et Fils Fransa sayısız renkte streç lameye sahiptir. Diğer bir Fransız firması Goutarel S.A. ipek brokar üzerinde rengarenk çiçek ve şeritler kullanmaktadır. Carlo Pozzi & C. İtalya tümüyle kabarcık dokulu çifte kumaşlar, streç şantung ve tek renkli jakarlara sahiptir. KBC Almanya, Liberty Art Fabrics İngiltereve Sprintex S.A.S. Fransa firmalarında üretilen baskılı kumaşlar, uçuşan gömleklik kumaşlardan geniş fotoğrafik çiçeklere, büyük şal kumaşlarına, etnik, renkli tişörtlere ve mozaik camlı pencere modellerine kadar geniş seçenekler sunmaktadır. Texworld ve Kingpins’de boy gösteren selülozik ip üreticisi Lenzing AG Avusturya, Tencel®2in yıldönümü kutlamalarına özel bir çok ürün sundu. Şirket Texworld’te, Amerika Birleşik Devletleri’neyığın boyama işlemi uygulanan ve üretimi geleneksel boyama yöntemlerine göre yüzde 80 daha az enerji ve yüzde 75 daha az suya ihtiyaç duyan Lenzing Modal® COLOR’ı tanıttı.

Supima® pamuğunun yanı sıra Modal ve Tencel ile yapılan Buhler Quality Yarns Corp., Jefferson, Ga.iplik sarma makinaları gösterdi ki birçok dokuma Amerika Birleşik Devletleri’ne, özellikle de Kaliforniya’ya geri dönmekte. Üç dokumacı da yeniliklerini sergiledi. Mansfield Textiles Inc.’e bağlı Vernon Kaliforniya dokumaları zaman zaman örgü denimlerin yanı sıra petek örgülerle de kombine edilen veya geliştirilen fazla neon olmayan çizgileri de dahil olmak üzere yüzeyiyle dikkatleri üstüne çekmeyi başardı. Laguna Fabrics Los Angeles Fransız düğümlü kumaşıyla dokunmuş pamuk, polyester, keten karışımlı kazaklara, oldukça hafif ve yumuşak Mikro Tencel jarselere ve birçok özelliğe sahiptir.
SAS Textiles’e bağlı VernonKaliforniya’da kot görünümlü kumaşlar, küçük kareli kumaşlar, Fransız düğümlü kumaşlar, jakarlar ve birçok yeni çizgi şekillerine sahip kumaşlar vardır.
Miroglio Group İtalya da Première Vision Preview veTexworld’e katılanlar arasındaydı. Texworld’de şirket, İtalya’da tasarlanan fakat Çin’de üretilen kumaş ve baskıları tanıttı. Baskılar klasik, sevimli veya sofistike idi ve puantiyeli, şal desenli, tek renkli, tuğla tipi geometrik desenli ve çizgili özelliktelerdi.
Texworld’de ve Kingpins’te ürünlerini sergileyen Textil Santanderina İspanya, hayvan motifleri ve geometrik şekiller taşıyan kot kumaşları, soluk/neon renkte kombine edilmiş çift taraflı ve kumaş görünüşlü yüzeyleri tanıttı. Türk stantlarında ise Parlamis Tekstil çizgili elbiselik kumaşlarını satışa çıkardı. Ürün yelpazesi krepe, şifon, saten, baskı ve pilelerden oluşmaktaydı. Kotonteks Tekstil streç jakarlar, desenler ve krinkleleri tanıttı. Hayvan derileri, iki renkli puantiyeli çiçekler ve küçük geometrik desenler vardı. Hemp Fortex Industries Ltd. Çin, organik pamuk ve kenevir liflerini örer, dokur ve işler. Bazı kumaşlar ipek veya LYCRA® ile karıştırılır. Ürünler, basit poplinden hafif keten kumaşlara ve örgü çizgilere kadar çeşitlendirilmiştir.