Glengo, İTÜ’lü gençlere “Gerber Sistemleri”ni tanıttı

Spread the love

İstanbul Teknik Üniversitesinde 25 Ekim 2013 tarihinde düzenlenen seminerde tekstil Mühendisliği öğrencilerine, Glengo Teknoloji eğitmenlerinden Şerife Kuralcı tarafından Gerber sistemleri ve yazılım programlarının tanıtımı gerçekleştirildi.

İTÜ Öğretim Görevlisi Dr. Belgin Görgün ve İTÜTEK Başkan Yardımcısı Onur Kurtulmuş tarafından organizasyonu sağlanan seminerde öğrencilerin sektörde karşılaşacakları Gerber sistemleriyle tanıştırmak ve bu sistemlerin nerelerde kullanıldıkları hakkında bilgilendirmek amaçlandı. 1986 yılından bu yana Gerber sistemlerinin Türkiye ve Türki Cumhuriyetler temsilcisi olan Glengo Teknoloji adına açılış konuşması, şirketin Genel Müdürü Ufuk Özbozkurt tarafından yapıldı. Bu konuşmada firmanın vizyon ve misyonundan bahsedildi. Bilgisayar Destekli Tasarım (CAD) ve Bilgisayar Destekli İmalat (CAM) sistemlerinin kısaca açılımı yapıldı.

İlk olarak, ülkemizde ve dünyada önde gelen birçok markanın üretimini yapan tekstil firmalarında kullanılan, kalıp hazırlama ve pastal yerleştirme programı olan Accumark programının tanıtımı gerçekleştirildi. Bu programda bir giysinin kalıbının ölçülere göre nasıl çıkartıldığı ve diğer bedenlerin (36-38-40-42 gibi) nasıl oluşturulduğu (serilendiği) uygulamalı olarak gösterildi. Hazırlanan bu kalıpların en verimli şekilde kesilebilmesi için kumaş enine göre pastal yerleşimi nasıl yapılmalı ve bu yerleşimde nelere dikkat etmeleri gerektiği uygulamalı olarak anlatıldı. Firmalarda hem zaman ve kumaştan tasarruf sağlamak hem de kalıp ve kesimdeki hatayı minimize etmek açısından bütün bu işlemlerin bilgisayar destekli programlarda yapılmasının önemi ve gerekliliği vurgulandı. İkinci olarak, özellikle pastal adeti yüksek olan firmalarda pastal yerleşiminin otomatik olarak yapılmasını sağlayan Accunest programının tanıtımı yapıldı. Bir önceki Accumark programında hazırlanan pastalın yerleşimi programa süre verilerek yaptırıldı. Bu programda hedefin, pastalı insan gücüne ihtiyaç olmadan en kısa sürede ve en verimli şekilde hazırlamak olduğu belirtildi.

En son olarak da, bilgisayar destekli programlarda hazırlanan kalıpların sanal ortamda istenilen ölçülerde oluşturulabilen mankenlere giydirilip 3 boyutlu prova yapılmasını sağlayan V-Stitcher programı tanıtıldı. Öncelikle Accumark programıyla V-Stitcher programının uyumlu olmasının avantajlarından ve kalıpların herhangi bir çevirme işlemi yapılmaksızın direk program içine import edilebildiğinden bahsedildi. İmport edilip dikime hazır hale getirilen modele denim, poplin, süprem gibi kumaş tipi ve renginin tanımlanması, reçme, düz dikiş, biye gibi dikiş özelliğinin belirlenmesi, düğme, fermuar gibi aksesuar ekleme işlemleri ve baskı, nakış yerlerinin hızlı ve kolay bir şekilde belirlenmesi uygulamalı olarak gösterildi. Sanal ortamda istenilen ölçülerde çocuk, bayan, erkek mankenler oluşturma bölümü öğrenciler tarafında büyük ilgi gördü. Hazırlanan model ve varyant çalışmaları, oluşturulan mankenlere giydirilip provası katılımcılarla birlikte yapıldı. Prova işlemlerinin, bilgisayar ortamında doğru ölçülerdeki mankenlerle kumaş harcamadan yapılabilmesinin kumaş tasarrufu açısından önemi, e-posta yoluyla 3 boyutlu görüntü alışverişi yapılabiliyor olmasının sağladığı zaman tasarrufu ve ayrıca masrafları düşürmesi açısından ne kadar önemli olduğu örneklerle açıklandı. Seminer sonunda soru cevap bölümünde Glengo Teknoloji Eğitim Müdürü Neslihan Demirhan’ın da katılımlarıyla, öğrenciler Gerber Sistemleri hakkında merak ettikleri konularda bilgi alma fırsatı buldular.