Hazır giyim sektörüne tasarım desteği

Spread the love

15Yeni Tasarım Tebliği ile ihracatçının yüksek katma değerli ürüne odaklanacağını söyleyen İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, “Firmalarımız 3 yılda alacakları toplam 1.4 milyon dolar tasarım desteği ile yüksek katma değerli üretime kilitlenip, ihracatta büyük sıçrama gerçekleştirecekler” dedi.

İstanbul Hazır giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Ekonomi Bakanlığı’nın yayınladığı yeni Tasarım Tebliği ile yüksek katma değerli üretimin kapılarının ardına kadar açıldığını belirterek, şimdi 60 milyar dolarlık 2023 ihracat hedefini yakalamanın çok daha kolaylaştığını söyledi. Hikmet Tanrıverdi yaptığı yazılı açıklamada, halen 24 dolar olan 1 kg hazır giyim ihracatını tasarım tebliğinin yaratacağı sinerji ile 50 dolara çıkaracaklarını vurgulayarak, üzerinde uzun yıllar çalıştıkları tasarım tebliğinin çıkmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. “Sayın Bakanımız Nihat Zeybekçi ve Bakanlık bürokratlarına sektörümüz adına teşekkür ediyoruz” diyen Hikmet Tanrıverdi, sözlerini şöyle sürdürdü:

TASARIM YAPAN ŞİRKETLER 1.4 MİLYON DOLAR DESTEK ALABİLECEK

“Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörü 2023 yılı için 60 milyar dolarlık ihracat hedefi belirledi. Bu yüksek hedefe ulaşmanın yolu sektörün katma değerli ihracat ve tasarım kapasitesinin geliştirilmesinden geçiyor. Sektörün tasarım kabiliyetinin daha üst seviyelere çıkarılması için başta Ekonomi Bakanlığı olmak üzere Devlet düzeyinde de yoğun çalışmalar başlatılmıştı. Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Birliğimizin de katkısıyla Tasarım Tebliği’nde sektöre önemli açılımlar sağlayacak bir değişiklik gerçekleştirildi. Firmalarımız 3 yılda tasarıma ayıracakları 2.8 milyon doların 1.4 milyon dolarını geri alacaklar. İhracatçımız tasarım desteği ile yüksek katma değerli üretime kilitlenip, büyük sıçrama gerçekleştirecekler.” Hikmet Tanrıverdi, hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün son yıllarda tasarımda önemli gelişmeler kaydettiğini, bu gelişmede İHKİB’in çalışmalarının ve çabalarının büyük rol oynadığını söyledi.

SEKTÖRE BÜYÜK İVME KAZANDIRACAK

Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler konuyla ilgili yaptığı açıklamada bugüne kadar reel anlamda uygulanabilir ve sektörün tasarım ihtiyacını ivmelendirecek çok önemli bir destek düzenlemesinin çıktığını kaydederek; “Söz konusu tebliğ, Türkiye’de tasarım ve inovasyon kültürünün oluşturulması ve yaygınlaştırılması amacıyla düzenlendi. Belirli şartlar yerine getirildiği takdirde şirketler, yurtdışı pazarlara yönelik yüksek katma değerli ürün geliştirmek için yürütecekleri tasarım ve ürün geliştirme projelerine ilişkin giderleri için artık yüzde 50 oranında destek alabilecekler. Bu değerli çalışmanın ortaya çıkmasında emeği geçen başta Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci olmak üzere, Sayın Bakan Yardımcımız Adnan Yıldırım ve Bakanlık çalışanlarına EHKİB olarak teşekkürlerimizi bir borç bilirim” dedi. Yapılan düzenlemenin tasarım ve inovasyon konusunda önemli artışlar sağlayacağına da dikkat çeken Kızılgüneşler sözlerine şöyle devam etti; “Yıllık 10 milyar doların üzerinde dış ticaret fazlası veren, en fazla katma değer sağlayan sektörlerin başında gelen hazır giyim sektörümüzün bu yönünü daha da ön plana çıkararak sadece üretimde değil tasarım ve koleksiyon hazırlama alanında da dünyada söz sahibi olmasının yolu açılacak. Bu tebliğ sayesinde firmalarımızın kuracakları tasarım ofislerindeki tasarımcı maaşlarından ekipman gerekliliklerine, dijital ihtiyaçlarına kadar tüm masrafları desteklenebilecek. Tasarımcıların yaptığı yurtdışı seyahat masraflarının yüzde 50’si de yine destek kapsamında. Böylece birçok firmamız Avrupa’ya koleksiyon satar hale gelecek. 2023 yılı için sektörün belirlediği 60 milyar dolar ihracat hedefine bu tebliğin yaratacağı sinerji ile ulaşmak mümkün olacak.” Emre Kızılgüneşler, “EHKİB olarak ‘Tasarım Desteği’ tebliğini, ihracat ve kalkınma hedeflerine ulaşmamız yönünde önemli bir adım olarak görüyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.