Kutnu kumaşı’nın yeniden doğuşu

Spread the love

Gaziantep’e has bir kumaş olan ve el tezgahlarında yüzyıllardır ilmek ilmek dokunan Kutnu Kumaşı, (USOKDER) Somut ve Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Yaşatılması ve Tanıtılması Derneği tarafından Avrupa Birliği hibe programlarından hibe almaya hak kazanmış “Yerelden Küresele Kültürel Yansımalar” adlı proje ile yeniden hayat buldu. Türkiye genelinde somut kültürel mirasın yanı sıra somut olmayan kültürel mirasımıza da yönelik birçok araştırma yapan USOKDER’in, Paris’te faaliyet göstermekte olan proje ortağı ile gerçekleştirdiği projede, Türkiye’nin tanınmış modacılarının ve Ankara Olgunlaşma Enstitüsü’nün hazırladığı kreasyonlar, 29 Aralık 2012’de Yıldız Sarayı Tiyatro’sunda izleyici ile buluştu. Türk motiflerinin, Kutnu Kumaşı’nın eşsiz dokusunun ve modern çizgilerin bir arada harmanlandığı moda gösterisi büyük beğeni topladı.

SARAYLARIN KUMAŞI YENİDEN SARAYDA

Osmanlı döneminde saray kumaşı olarak adlandırılan ve en makbul kumaş türü olarak sultanların taşıdığı Kutnu Kumaşı, şimdilerde sadece turistik eşyaların üretiminde kullanılan naftalin kokulu bir anı. Kapalıçarşı’da veya turistik bölgelerde, çanta, terlik gibi eşyalarda kullanılan Kutnu Kumaşı’nın iade-i itibarı Yıldız Tiyatrosu’nda yapılan muhteşem defile ile gerçekleşti. USOKDER’in iki yıla yakın bir süredir sürdürdüğü “Yerelden Küresele Kültürel Yansımalar” projesinin son adımı olan Kutnu Kumaşı defilesine çok sayıda modacı ve Ankara Olgunlaşma Enstitüsü katıldı. Siren Ertan Çarmıklı, Özgür Masur, Cemile Gül, Tuvana Büyükçınar ve Nurdan Özdemir tarafından Kutnu Kumaş ile hazırlanan giysiler, aralarında Şenay Akay gibi podyum dünyasının seçkin modellerinin de yer aldığı defilede izleyiciye sunuldu.

DÜNYA MODASININ HİZMETİNDE
USOKDER’in AB desteğiyle hayata geçirdiği “Yerelden Küresele Kültürel Yansımalar” projesi, Kutnu
Kumaşı’nın dünya pazarına tanıtılması ve üretimin artırılması ile ilgili çok önemli adımların atılmasını sağladı. Projenin son adımı olan defileyle, Kutnu Kumaşı’nın ehil ellerde nasıl bir sanat eserine dönüşeceğini vurgulamak istediklerini belirten USOKDER Başkanı Eda Can Aslan, şu bilgileri paylaştı; “Kutnu Kumaşı, Gaziantep’in yüzyıllardan bugüne taşıdığı çok değerli bir miras, bir bakıma bizim çeyizimiz. Günümüzde sadece turistik eşyalarda kullanılması, üretimi yapan usta sayısının giderek azalması ve bir değerimizin daha yok olma tehlikesiyle karşı karşıya gelmesi, bizi bu projeye yöneltti. AB’nin desteği bize güç kattı ve Fransız ortağımızla birlikte iyi bir iş çıkardığımıza inanıyoruz. Gaziantepliler olarak Kutnu’yu dünya pazarına sunmayı bir misyon olarak görüyoruz. Defilemizde yer alan her bir parça bir sanat eseri güzelliğindeydi ve Kutnu’nun onun değerini bilen ellerde nelere dönüşebileceğini kanıtladı. Projenin ikinci aşamasında ise kutnu kumaşının üretim kalitesinin artırılmasının yanı sıra Fransız tasarımcıların yorumlayacağı, Fransa ve Türkiye’de yapılacak kutnu kumaş moda gösterileri yer alacak.” Geniş bir katılımla izlenen defile “Yerelden Küresele Kültürel Yansımalar” projesinin kapanış kokteyliyle son buldu.