Mühendis Adaylarına Öneriler

Spread the love

muhendisSüper Film Ambalaj Sanayi Genel Müdürü Savaşkan: “Diplomayı aldıktan sonra unvan planlaması değil, yetkinlik planlaması yapın. Olay kağıt diploma değil, öğrenmeyi ve değer katmayı sevmektir”

SANKO Holding’in ambalaj sektöründeki şirketi Süper Film Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Gültekin Savaşkan, üniversite diplomasını alındıktan sonra unvan planlaması değil, yetkinlik planlaması yapılmasını önerdi. Savaşkan, Rektör Prof. Dr. Yavuz Coşkun ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram’ın da katılımı ile Gaziantep Üniversitesi’nde “İntörn Mühendis” adaylarına yönelik eğitim toplantısında yaptığı konuşmada, Gıda, Tekstil, Fizik, Endüstri, Makina, Elektrik ve İnşaat Mühendisliği son sınıf öğrencilerine, iş hayatı konusunda önerilerde bulundu. Öğrencilerin diplomaları aldıktan sonra unvan planları yaptığını belirten Savaşkan, “Önemli olan yetkinlik planı yapabilmek. İş başvurusu yapan mühendislere ‘ne olmak istiyorsun’ diye sorduğumda, CEO olmak istediklerini söylüyorlar. Bu yanıta çok şaşırıyorum” dedi.

EĞİTİMLERİMİZ KALİTELİ VE DÜZGÜN

Türkiye’de üniversite eğitiminin çok kaliteli ve düzgün olduğunu kaydeden Savaşkan, “Nasıl oluyor da bizimle aynı düzeyde dahi eğitim alamayan ülkelerin ürettiği makinelerini kullanıyoruz” diye sordu. Kendisinin 53 yaşında olmasına rağmen Gaziantep Üniversitesi’nde öğrenci olduğuna vurgu yapan Savaşkan, şöyle devam etti: “Üniversiteniz öğrencisiyim. Doktora yapıyorum, öğretim üyesi mi olacağım? Hayır.Ama olay öğrenmek ve paylaşmaktır. Hayat hem çok kolay hem de çok zor. Metalurji mühendisiyim, Süper Film’in genel müdürüyüm. Başarılı olmak için çaba gösterin. Sanayiden en az bir kişi ile arkadaşlık, dostluk kurun. Bu komşunuz veya akrabanız olabilir. Hiç olmazsa ayda bir gün görüşün. Benim ekibim burada sizlerle ayda bir gün sohbet etmeye hazır. Ben de hazırım. Onlar yoğun olduğu için ayda bir kişi ile kahve içip deneyimlerini paylaşabilirler. Ben 5 kişi ile görüşebilirim. Öğrencilik ne aldığını ne verdiğini bilmektir. Önemli olan hissetmemiz. Biri Türkiye’de, 4’ü yurtdışında olmak üzere 5 masterim var. Var ama eğer onun arkasını dolduramıyorsanız bir işe yaramaz. Okulda-sanayide, gördüklerinizi birleştirin. Okul başka, iş başka demeyin sakın. İkisi de bir bütün.”

SOSYALLEŞİN

Öğrencilere, çalışma hayatına atıldıklarında işyeri arkadaşları ile iş dışında sosyalleşmelerini öneren Savaşkan, “Çünkü onların, şirkete senin ne katabileceğini görebilmesi lazım” diye konuştu. “Mühendislik okuyan arkadaşlara her zaman soruyorum; mühendis misin, yoksa mühendis diploman mı var diye. Önemli olan bu bölümü okuyorsanız mühendis olabilmektir” diyen Savaşkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “İstediğiniz her şeyi içselleştirin. Bu gün olmazsa bir gün muhakkak olur. Etrafınızdaki insanlara sahip çıkın. Bizlere yaşanacak  ülke lazım. Bu da sizlerin paylaşımlarınız ve düşünceleriz ile olur. Ne olmak istiyorsan al kurslarını yap planını, olmamak için bir neden yok. Her şeyin cevabı kişinin kendisindedir. İş için geliyorlar, anlatmaya başlıyorlar. ‘Şurada okudum. Şunu yaptım şu şirketlerde çalıştım. Master yaptım. Sertifikalarım var’ gibi bir süre şeyler anlatıyorlar. Ama önemli olanı söylemiyorlar. Bize ne katabileceğini anlatmıyorlar. Gittiğiniz yerlere ne katabileceğinizi anlatmalısınız. Yeni mühendisler ilk yıllarında vardiyalı çalışmadan kaçmamalı. Usta ve işçilerin üzerinde etki yaratıp kendini göstermelidirler. İşinizi asla küçümsemeyin. Yönetici ve patronu suçlamayın. Sorunu kendinizde arayın. Küsmeyin.  Küsecekseniz kendinize küsün. Etik ve yasalara uygun olduğu sürece utanmayın her şeyi sorun. Farklı olun ve fark yaratın. B iraz özveri, biraz ilgi ve doğru iletişimle mutluluğun ve başarının ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz.” Savaşkan, “Olay kâğıt diploma değil.  Öğrenmeyi ve değer katmayı sevmek” diyerek, sözlerini tamamladı. Konuşmasından sonra Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, Savaşkan’a baret ve sedef işlemeli mücevher kutusu hediye etti.