Ne olacak bu çürük patatesler?

Spread the love
DOÇ. DR. Mehmet Ali ÖZBUDUN

Piyasalar soruyor:
-Ne olacak bu Avrupa Birliği’nin (AB) hâli?

Hayretle öğreniyorum ki, bu soruyu cevaplamaya yönelik çok sayıda karikatür ve animasyon üretilmiş.İngilizce yayın yapan bir sitede, geçen hafta tesadüf ettiğim bir karikatür, AB’nin ikilemlerine değinmiş.

Özetlemek gerekirse, şunları vurgulamış:
-Gövdesinde “yamalı bir Euro simgesi” barındıran ve ayakta durmakta zorlanan bir patates çuvalı.
-Çuvalın içinde, irili ufaklı tam 17 tane patates. Patateslerin çoğu, yaralı bereli.
-Çürüklerin bir bölümü (İtalya, İspanya, Portekiz) yan yana dizilmiş.
-Patateslerin en çürüğü Yunanistan, alt tarafta konuşlanmış. Çuvalın tepesine, en sağlam patates, yani Almanya yerleştirilmiş.
-Patates çuvalının yanına iliştirilen Şansölye Merkel, bir hayli bunalmış görünüyor…
Şurası kesin… Eğer, Euro Bölgesi’nin problemleri, çuvalın içindeki çürük patateslere indirgenebiliyorsa, yandı gülüm keten helva! Bu çuvaldan hayır gelmez. Bilindiği gibi, bir çürük patates, tecrit edilmediği takdirde, bir çuval patatesi çürütebilir. Sağlam patatesler, çürükleri iyileştiremez.

Peki şimdilerde ne yapılıyor?

Şimdiye kadar yürütülen tüm operasyonları ve Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) gerçekleştirdiği tahvil alımlarını “pisliği kokutmama çabası” olarak niteleyebiliriz…

Ne var ki.. Bundesbank (Almanya Merkez Bankası) Başkanı Jens Weidmann, tahvil alımlarında ölçünün kaçtığını, bu operasyonların belli bir eşiği geçtikten sonra bağımlılık yaptığını, sistemi yozlaştırdığını, yapısal reformları geciktirdiğini söylüyor.

Dahası.. AMB’nin tahvil alımları, bazı Alman politikacılar tarafından “kalpazanlık” olarak niteleniyor. AMB Başkanı Mario Draghi, “Avrupa’nın Kalpazanı” olmakla itham ediliyor.

Mario Draghi, olağanüstü durumlarda, olağanüstü enstrümanların kullanılması gerektiğini, kendisinin bir siyasi otorite olmadığını her fırsatta dile getirerek, eleştirileri göğüslemeye çalışıyor…

Kriz ortamında, pisliği (çürük patatesleri) ortadan kaldırmak kadar, pisliğin kokutulmaması da önemlidir. Para politikasının ilan edilmeyen hedeflerinden biri de pisliği kokutmamaktır.

Bu açıdan bakıldığında, AMB’nin, çürük patatesleri kokutmamak ve zaman kazanmak bakımından başarılı olduğunu söyleyebiliriz, fakat bundan sonra ne olacağı konusunda rivayet muhtelif. Vaziyet bundan ibaret…