Tekstil sektörü, fuar desteği ile ihracatta rekora koşuyor

Spread the love

Üretim kalitesiyle tanınan Türk tekstil sektörünü dünya modasının önemli firmalarıyla buluşturan “Texbridge” yoğun ilgi gördü.

Verimli iş görüşmelerinin gerçekleştiği fuarı 3.100’ü yabancı olmak üzere 18 bin profesyonel ziyaret etti.

CNR Holding kuruluşlarından İstanbul Fuarcılık tarafından, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) iş birliğinde düzenlenen “Texbridge İstanbul – Kumaş ve Aksesuarları Fuarı” 09-11 Ekim 2013 tarihleri arasında CNR EXPO İstanbul’da gerçekleşti. Fuarın açılışına katılan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin konusunda tek fuarı olan Texbridge’in tekstil sektöründeki dayanışmanın örneği olduğunu söyledi. Fuarın ihracatın dinamosu tekstil sektörüne büyük katkı sağlayacağını belirten Büyükekşi, “2014-2015 kış sezonu trendleri ve aksesuarları sergileneceği trend alanları İstanbul’un moda şehri olması hedefine büyük katkı sağlayacak. Yakın gelecekte İstanbul’u Mila no, Londra, New York gibi moda ve tasarım şehir­lerinin arasında göreceğiz” diye konuştu.

İHRACATA 500 MİLYON DOLARLIK KATKI

UTİB Başkanı İbrahim Burkay da, açılıştaki konuş­masında, fuarın, her yıl ziyaretçi ve katılımcı firma sayısını istikrarlı bir şekilde arttırdığına işaret ede­rek, Texbridge’in sektörün ihracatına büyük katkı sağladığını belirtti. Burkay, “4-4,5 milyar dolarlık kumaş ihracatının 500 milyon dolarını Texbridge Fuarı’nda gerçekleştiriyoruz” diye konuştu. UTİB Başkanı İbrahim Burkay, Texbridge’in uzun vade­de dünyanın en büyük kumaş fuarı haline gele­ceğine ve dünya kumaş trendlerinin Türkiye’de belirleneceğine inandığını söyledi. Yılın ilk sekiz ayında 5,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleşti­rildiğini kaydeden Burkay, son 10 yılda Brezil­ya, Çin, Tunus gibi yeni pazarlara olan ihraca­ tın önemli ölçüde arttığına işaret ederek şunları söyledi: “Sektör hem pazara giriş hem de pazar çeşitlenmesi yönünde önemli başarılara imza atı­yor. Tekstil sektöründe 2012 yılını 8 milyar dolar ihracat ile kapatmıştık. Bu yılın ilk dokuz ayında gerçekleşen 6,2 milyar dolarlık ihracata baktığı­mızda yılsonuna kadar 8,5 milyar dolar civarında rekor bir rakama doğru ilerliyoruz.”

DÜNYA FUARI OLMAYA DOĞRU GİDİYOR

CNR Holding CEO”su Cem Şenel de Texbridge’in dünya fuarı olma yolunda hızla ilerlediğini be­lirterek, bu yıl Konfeksiyon Yan Sanayiciler Derneği’ni (KYSD) de aralarına kattıklarını söy­ledi. Şenel, “KYSD ile yapılan işbirliği anlaşma­sı çerçevesinde ‘Modaks Bölümü’ ilk kez fuarda yer alacak. Texbridge’in gücüne güç katacak bu bölümde aksesuar ve yan sanayi sektöründe fa­aliyet gösteren yerli-yabancı üretici firmalar top­lu olarak bulunuyor” diye konuştu. Yerli-yabancı 200 firmanın katılımıyla yapılan fuarda, 2014-2015 trendleri belirlendi. 3 bin 100’ü yabancı olmak üzere toplam 18 bin profesyonel tarafın­dan ziyaret edilen fuarda, İtalya, Yunanistan, Mı­sır, Hindistan, Tayvan ve Avusturya’nın araların­da bulunduğu çok sayıda ülkeden gelen alıcılar katılımcı firmalarla iş anlaşmalarına imza attılar. Sektörün ihracatına büyük katkı sağlayan fuar kapsamında düzenlenen trend seminerlerine ise Inkrit Berbee, Mine Kalaylı, Cenk Elkatip, Müjde Abdis Güçlü gibi yerli ve yabancı bir çok tasarım­cı ve trend tahmincisi katıldı. İHKİB( İstanbul Ha­zır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği) Baş­kanı Hikmet Tanrıverdi ve KYSD (Konfeksiyon Yan Sanayicileri Derneği) Başkanı Osman Ege gibi sektör temsilcileri de hazır giyimin yan sanayiden beklentisi konulu seminerde konuştular.

40-50’Lİ YILLARIN ZARİFLİĞİNE DÖNÜŞ

Texbridge kapsamında düzenlenen trend se­minerlerinde konuşan Inkrit Berbee, 2014-2015 sonbahar-kış trendlerini anlattı. Berbee şöyle ko­nuştu: “Sophia Loren, Audrey Helpburn’un güzel­liği ve zarafetini hatırlatan kumaş ve aksesuarlar bayanların tercihi olacak. Bu trende klasik terzi sa­natı, nazik şekiller ve pastel renkler hakim olacak.” Mine Kalaylı da “Soğuksu mavi tonları, yeşildeki güçlü haki renkler, siyaha yakın maviler ve kırmızı kumaşta olduğu gibi kozmetikte de tercih edile­cek” dedi. Müjde Abdis Güçlü ise, “Kadın giyimin­de bitirilmemiş kumaşlar, elegan tarzda kullanılan kapitoneler, grenli dokular, temiz kotonlar ve deri yüzeyler öne çıkacak. Erkeklerde ise, modern, folk­lorik ve İskoç desenler olacak” diye konuştu.