Tekstil sektörü yeniden yükseliş için düğmeye bastı

Spread the love

2023 yılı 6 Şubat’ta yaşanan yüzyılın felaketinin ardından geçen 1 yıllık süreci değerlendiren İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, “Yaşanan zor süreçleri daha fazla yatırım, daha fazla üretim ve daha fazla istihdam atağı ile güçlenerek atlattık. Birlik olup, ülke menfaatine olan politikaları uygularsak yine yapabiliriz, buna yürekten inanıyoruz” dedi.

Yaşanan depremin ardından gelişen süreçte devletimizin ve sektörümüzün el birliği ile Kahramanmaraş’ta üretimin büyük bir kısmı yeniden devreye alındı. Bölge, Türkiye’nin üretim gücü bakımından büyük bir önem taşıyordu. Bu kapsamda deprem sonrasında bölgede hızlı bir toparlanma süreci yaşandığını da söylememiz gerekiyor. Bölgeye ne kadar destek olursak üretim gücümüz o kadar yükselir” dedi.

2023 yılının henüz başında yaşanan deprem felaketinin ihracata etkisinin büyük olduğunun altını çizen Ahmet Öksüz, “Şubat ayında yaşanan felaketin ardından piyasalar bir süre durdu. Toparlanma sürecine girildiğinde ise küresel ölçekte yaşanan ekonomik resesyon devreye girdi. Tekstil sektörü olarak 2023 yılını 2022’ye göre yüzde 10 gerileyerek 11,6 milyar dolarlık ihracatla kapattık. Dünyada pamuk üretiminden hazırgiyim üretimine kadar tüm aşamaları gerçekleştirebilen birkaç ülkeden bir tanesiyiz. Geçmiş yıllarda da küresel talep daralması ile karşı karşıya kalmıştık. Ancak özel sektör ve devletimizin el birliği ile tüm yaşanan daralmalardan, yakın coğrafyamızdaki siyasi ve ekonomik istikrarsızlıklardan güçlenerek çıktık. Yaşanan zor süreçleri daha fazla yatırım, daha fazla üretim ve daha fazla istihdam atağı ile güçlenerek atlattık. Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden olan tekstil sektörü geçmişteki deneyimlerinde de olduğu gibi bu geçici süreçte de üretmeye ve ülkemiz ekonomisine katkı sağlamaya devam edecektir. Zor günlerden daha da güçlenerek çıkacağız” ifadelerini kullandı.