Texprocess, moda endüstrisi için başarılı yazılımlar sunuyor 

Spread the love

14Giyim üretimi önemli ölçüde değişti. Önceden tüm üretim süreci tamamlanana kadar birçok dizayn reddi içererek ortalama altı hafta sürmekteydi.Bu dönemin çeşitli moda koleksiyonlarında, uluslararası üretimde ve zaman kazancında, 3D CAD, PLM ve Cloud çözümleri bilgisayar entegre edilmiş kumaş üretiminde tamamen yeni yollar oluşturdu.  Tekstil işlemleri ve esnek materyalleri konusunda önde gelen ticari bir fuar olan Texprocess (4-7 Mayıs 2015), giyim endüstrisi için bu yazılımları ve başka yenilikleri sunacak. 

Eski giyim endüstrisinde önce dizaynın çizimi yapılır, daha sonra patronu çıkarılır, ilk fiziksel örneği oluşturulur ve son olarak nasıl göründüğü ve oturduğu belirlenirdi. Değişiklikler fiziksel örnek üzerinde yapılırdı ve sonra numune kabul edilebilir görüntüsüne ulaşırdı. Onaylandıktan sonra, bütün numune yapım işlemi kabul edilebilir uygunluğa ulaşana kadar tekrarlanmak zorunda kalmaktaydı. Son yirmi yılda bu değişti, tekstil tasarımında şirketlerin görsel CAD sistemini geliştirmeye başlaması ile kıyafet tasarımında kumaşı değiştirmek mümkün oldu. Dokuma görüntüsü oluşturmak, renkleri değiştirmek ya da ölçüleri ekran üzerinden değiştirebiliriz. Bu örme kumaşlara kadar genişletildi. Zorluk ise farklı kumaşların vücutta nasıl döküleceği konusunda gerçek bir fikir elde etmektir. Bu dökümü hareketli bir Avatar üzerinde canlandırma fikri eklendiğinde karmaşıklık artmaktadır.

Genel olarak otomotiv, havacılık ve pek çok farklı endüstride kullanılan, 3D CAD gibi teknolojiler, giyim endüstrisi için geliştirilmeye başlandı. Bugün sadece seçilen statik avatar üzerinde kıyafeti tasarlamak değil, tasarımın gerçekte nasıl görüneceğini, oturacağını ve döküleceğini görmek ve hatta her kumaşı ile avatarı yürütmek mümkündür. 3D CAD artık kendini ispatlamış gibi görünüyor, ancak büyük yararları düşünüldüğünde bu sürpriz değildir. Hayal edin kıyafetin her beden için numunesi yapılmadan nasıl görüneceği, döküleceği ve oturacağını görmek mümkündür. Hayal edin gerçek görünümde hangisinin en iyi duracağını belirlemek için farklı renkler, kumaşlar, motifler, süslemeler, bağlama elemanları denemek mümkündür. Hayal edin tüm bunları teknikerlerle, satın alma elamanlarıyla, kaynak sağlayıcılarla ve müşterilerle numune yapılmadan tartışmak mümkündür. Ayrıca kıyafet kesilmeden, görselleri hazırlamak, mağazayı planlamak ve katalog hazırlamak mümkündür. Üretim zamanında ve maliyette azalmada sonuçları arasındadır.  compression wear ve mayo endüstirisi vücuda oturan parçaları 3D model çevresinde kolay şekillerle hızlı bir şekilde nasıl yapacaklarınıöğrendiler ve düz desenler ile spor yapan görsel avatarlar kullanarak kıyafet üzerindeki gerçek gerginlik ve yüklenme noktalarını gördüler. Avatarların bedenleri ve biçimleri ekran üzerinden değiştirilebilir. Kullanıcının sonsuz olasılıkta vücut tipi oluşturması boy, genişlik, kas oranı ve düzinelerce başka ölçü ayarlarının değiştirilebilir olmasıyla sağlanmıştır. Geber Teknoloji’nin CEO’su Mike Elia, “3D yıkıcı bir teknoloji olacak. Uygulama alanları kapsamlıdır ve tasarım ve kıyafet üretiminden satın alma ve e-pazarlamaya kadar etkili olacak” şeklinde konuştu. Perakende satış ve tüketici ürünleri endüstrisi konusunda uzman önde gelen danışman Kurt Salmon, ” Ana avantaj yenilik ve hızdır. 3D teknoloji, prototiplerin çok hızlı bir şekilde üretilmesini, perakende satıcılarının ve şirketlerin market ihtiyaçlarına karşı daha cevap verici olmalarını sağlar” dedi.

Texprocess Amerika’nın katılımcılarından Tukatech, ” 3D yazılım, denemeye olan ihtiyacı ve numune oluşumu sırasında oluşan hataları ortadan kaldırır. Numune üretiminden önce görsel prototip oluşturularak tasarım daha kolay değiştirilebilir ve numunenin onaylanması işlemi kısaltılabilir. Anında kişisel üretim yapmadan sorunsuz pazarlama görselleri yapmaya kadar birçok uygulama alan vardır” diye ifade kullandı.

Ancak yeni devrim tasarımda durmaz aynı zamanda elektronik çağı da sahiplenir. Biz numuneler için daha hızlı bir onaylanma sürecine ve daha hızlı bir üretime duyulan ihtiyacı görsek de, giyim endüstrisi ürün geliştirme yönetiminden bütün koleksiyon oluşturma safaları dahil olmak üzere bir yeniden değerlendirmeye ihtiyaç duymaktadır. Tukatech’ e göre, ” Biz neredeyse ucuz iş gücünü tükettik ancak baskılar devam ediyor ve herkes aynışeyleri söylüyor. ” Daha hızlı istiyorum.”, ” Daha ucuz olsun istiyorum”.  Bu işte hiç bir kar kalmadığına göre, en azından teknolojiyi uygulamaya sokabiliriz. Böylelikle büyülemeye devam ederiz ve hiçbir şey değişmez” olduğunu söyledi.

PLM, CLOUD VE “ENDÜSTRİ 4.0” İÇİN ÖNEMLERİ 

Üretim endüstrisini bilgisayarlaştırmayı amaçlayan Endüstri 4.0, Alman hükümetinin yüksek teknoloji strateji projesidir. Belki de son birkaç seneye iz bırakan en ilginç iki gerçek Endüstri 4.0’a bağlanmış Bulut Programlama ve Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimidir. Geleneksel olarak şirketler kendini kanıtlamış bir bilişim donanımı alır ve farklı sistemlerdeki kullanıcıları bir araya getirmek için yazılım lisansına ödeme yapmaktaydılar. Bulut programlama ile, çok sayıda kullanıcı paylaşılan alt yapıdan sadece bulut için para ödeyerek güncellemelere ve iyileştirmelere, farklı program lisanslarına ve bilgisayarlara para ödemeden ulaşmış olur.

Setlog GmbH Giyim ve Tekstil Bilişim Sağlayıcısı’nın yöneticisi Guido Brackelsberg, ” Yukarı akışlı tedarik zincirlerinde, bugünlerde bulut bazlı sağlayıcı kullanmak en enteresan konulardan biridir.  PLM sistemler ve SCM sistemler buluta gider. Buna 3. Nesil lojistik yönetimi ve test servisleri ile tescilli teknolojileri de ekle. Bu heterojen bilişim sistemi, şirketlerin görevlerini sipariş, üretim ve lojistik sırasıyla senkronize etmesini sağlayan merkeze yerleştirilmiş bir kapı olmasını sağlayacak. Birçok satıcı tek marka için farklı bulut bazlı sistem kullanmayı reddedecek” dedi.

PLM: ŞİRKETLERİN BİLGİSAYAR SİSTEMLERİİÇİN HAYATİÖNEME SAHİP

Bulut Programlama ve Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi sistemleri birbirlerine bağlıdır.  PLM bir yazılım sistemi, bilgisayar aracı ancak gerçek bundan çok daha fazlasıdır. Bu  araştırma, tasarım, üretim, servis ve üretilen ürünlerin dağılımı gibi aşamalara sahip yaşam döngüsünün tamamını yöneten bir işlemdir. İnsanları, verileri, süreçleri ve şirket sistemlerini barındırır ve şirketlerin belkemiği olan ve girişimde bulunmalarını sağlayan bilgileri verir.

PLM tasarımdan önce başlar ve şuan global olarak kullanılan Ürün veri yönetiminin ötesine geçer. Bilişim, öngörüde bulunma, koleksiyon planlama ve hangi tasarımların ve işlemlerin gerektiğini görmek için ürün yelpazesi oluşturma gibi özellikler içermektedir. Yani ürün geliştirme aşaması, tedarik zinciri yönetimi, üretim, son dağıtım, toptan veya perakende farketmez her türlü lojistik aşamada yer almaktadır. Şirket kontrol sistemleri için hayati önem taşımakta ve merkez olarak yer almaktadır.