LC WAIKIKI’den Malatya’ya yeni fabrika

Spread the love

Dünya markası ve Türkiye’nin gururu LC Waikiki, Malatya’da yeni bir fabrika daha açtı.

Yatırıma doymayan, sürekli büyüyen ve gelişen TAHA GROUP’tan Fabrika Müdürü Engin Yerebasmaz ve Teknik Danışman Öner Kaya ile, Malatya’da kurdukları yeni fabrika binasında yatırımları hakkında bilgi aldık.

Bize yeni kurulan fabrikanızdan biraz bahseder misiniz?
“Fabrikamız TAHA GROUP bünyesinde, TAHA DIŞ GİYİM AŞ. Olarak, LC WAIKIKI markalı ürünler üretmek üzere kuruldu. Bu fabrikada üretilen ve üretilecek olan giysileri %95 oranında ihracat yapacağız. Bu amaç ve hedef doğrultusunda gerekli makine, Dünya markası ve Türkiye’nin gururu LC Waikiki, Malatya’da yeni bir fabrika daha açtı. Yatırıma doymayan, sürekli büyüyen ve gelişen TAHA GROUP’tan Fabrika Müdürü Engin Yerebasmaz ve Teknik Danışman Öner Kaya ile, Malatya’da kurdukları yeni fabrika binasında yatırımları hakkında bilgi aldık.

Bize yeni kurulan fabrikanızdan biraz bahseder misiniz?
“Fabrikamız TAHA GROUP bünyesinde, TAHA DIŞ GİYİM AŞ. Olarak, LC WAIKIKI markalı ürünler üretmek üzere kuruldu. Bu fabrikada üretilen ve üretilecek olan giysileri %95 oranında ihracat yapacağız. Bu amaç ve hedef doğrultusunda gerekli makine, teçhizat seçimi yapıldı ve eleman istihdamı yapıldı. Fabrika 7000 m2 kapalı alana sahiptir. 800 makine parkuru vardır. Üretim alanı, yemekhane, ofisler ve sosyal alanları mevcuttur. Ayrıca yeşil alanları ve bahçesi ile huzurlu bir ortama sahiptir.”

Fabrikanızda kaç kişi çalışıyor ve işe alımlarda nelere dikkat ediyorsunuz?
“Fabrikamızda şu an 1.200 kişi çalışmaktadır. Bir kişi 4 kişiye baksa 6.000 kişi bu fabrikadan ekmek yiyor demektir. Bizim için işte asıl gurur budur. Yaptığımız
işin gereği elemen istihdamında seçici olmamız gerekiyor. Yetişmiş işini bilen, öz geçmişi düzgün insanları seçmeye çalışıyoruz. Mesleki tecrübesi olmayıp da işi öğrenme arzusu olan insanları da alıp eğitim bantlarımızda yetiştiriyoruz.

Firmamızın sağladığı geniş sosyal haklar sayesinde tercih ediliyoruz ve kalifiye eleman sıkıntısı çekmiyoruz. Elemanlarımız vasıflıdır. Ayrıca burası bir tekstil okuludur. Uzun yıllara dayanan tecrübelerimiz vardır. Piyasaya da eleman yetiştiriyoruz. Bizde çalışmış bir insan çok rahatlıkla iş bulabilmektedir.”

Çok güzel bir fabrika, fabrikanın bu başından bakınca sonu görünmüyor ve içerisi çalışan elemanlar ile dolu. Bu fabrikayı kurarken nasıl hareket ettiniz, nelere dikkat ettiniz?
“Bu tür yatırımlarda planlama çok önemli. Yatırım yapacağınız coğrafya, tekstil sektörü ile ilgili geçmişi, istihdam edilebilecek eleman durumu, yatırımlara
sağlanan devlet teşviklerinin bilinmesi… Öncelikle bunlar araştırılmalı. Bir de Anadolu’ya yatırım yapmak lazım, kendi memleketine yatırım yapmak lazım. Biz bunları araştırdık, planladık ve buranın uygun olduğuna karar verdik. Bundan sonraki aşama belki de en önemli aşama makine seçimi idi. Bu konuda teknik danışmanımız Öner Kaya bey çok tecrübelidir. Kendisi Almanya’da yetişmiş,
makine seçimini çok iyi bilen ve dikiş tecrübesi olan bir insan. Bize gerek Mısır’daki fabrikamızda gerekse buradaki fabrikanın makine seçiminde çok katkısı oldu. Seçeceğiniz makine yapılacak işe hizmet etmeli, enerji tasarrufu sağlamalı,
en son teknolojiye sahip bir ürün olmalı ve satış sonrası hizmet almakta size sorun çıkarmayan firmaların ürünleri olmalı. Biz markadan ziyade bunlara dikkat ederek seçimimizi yaptık.”

Enerji tasarrufu dediniz. Bunu biraz açar mısınız? Enerji her zaman vazgeçilmez bir ihtiyaç oldu. Konfeksiyon fabrikasında hangi enerjiden tasarruf edilebilir?
“Evet bunu sorduğunuz iyi oldu. Enerji tasarrufu gerçekten çok önemli. Bizim gibi emek yoğun çalışan fabrikalar için enerji tasarrufu nasıl yapılır sorusu akla gelebilir. Biz enerji tasarrufu sağlayan sistemler kurduk. Bu şekilde yeni fabrikamızdaki işletme maliyetlerini ciddi oranda düşürdük. Enerji tasarrufu sağlayan dikiş makineleri(%65 tasarruflu servo motor), fotoselli otomatik aydınlatma, ısıtma ve soğutma üniteleri bunlardan bazıları. Ama bizce en önemlisi Malkan Makine’nin üretmiş olduğu ısıtmasız ütü masası. Bizim de kendilerine Ar-Ge çalışmasında destek verdiğimiz bu masalar hiç elektrik tüketmiyor. Normal şartlarda bir masa saatte 3 kW elektrik yakıyor. Düşünün biz bu ütü masasından 90 adet aldık ve kullanıyoruz. Bir günlük elektrik tasarrufumuz yaklaşık 2.700 kW. Sizin aracılığınızla hem bize hem de sektörümüze böyle bir ürünü kazandırdıkları için Malkan makine yetkililerine, mühendislerine ve ar-ge ekibine teşekkür etmek istiyoruz.”

Isıtmasız ütü masası üretilmesine biz de Ar-Ge desteği verdik dediniz. Bu nasıl oldu?
“Önceki sorunuza verdiğim cevapta olduğu gibi amacımız işletme maliyetlerini düşürecek ürünler almak ve kullanmaktı. Malkan makine yıllardır bildiğimiz ve ürünlerini sorunsuz olarak kullandığımız güvenilir bir firma. Yeniliğe açık ve ileri görüşlü bir ekibi var. Kendilerine istek ve beklentilerimizi ilettik. Bu fikrimize çok sıcak baktılar. Hemen numune çalışmaları yaptılar. Birkaç denemeden sonra istediğimiz neticeyi aldık. Hem diğer fabrikalarımıza hem de buraya enerji tasarrufu sağlayan ısıtmasız ütü masaları aldık. Şimdi ütü masalarımız elektrik yakmıyor, operatörler sıcaktan etkilenmiyor, özellikle yaz aylarında ortamı ısıtıp sonra soğutmak içinde enerji harcamıyoruz.”

Fabrikanızda örme grubu üretiyorsunuz. En üst düzeyde teknoloji kullanıyorsunuz. Biraz bundan konuşalım mı?
“Biz Taha Group olarak bir grup şirketiyiz. Arsamızı aldık. Mimari proje ve inşaat işlerimizi de grup şirketimiz yaptı. Bu da işimizin kaliteli ve hızlı olmasını sağladı. Evet dışarıdan bakıldığı zaman sonuçta bir konfeksiyon fabrikası gibi görünüyor. Ama aslında öyle değil. LCW marka üretiminin sorumluluğu var. Bu tam olarak bir sevgi işi. Yönetimin tam destek olduğu ve gönül verdiği bir yatırım. İlk yatırım maliyeti biraz yüksek çünkü alımlar da hiçbir masraftan kaçınılmadı. Gruba bağlı fabrikalarımız; Adapazarı TALU, Safranbolu YAVUZ, İstanbul FETİH, Mısır İskenderiye 2 fabrika ve Malatya 1.organizde TAHA TEKSTİL, Malatya 2.organizede yeni fabrika TAHA DIŞ GİYİM olmak üzere 8 fabrikada üretim yapıyoruz. Mimari proje, inşaat yapımı, makine alımı, eleman alımı, kumaş seçimi, model-tasarım çalışmaları, kesimhane, dikimhane, ütü-paket, muhasebe ve insan kaynakları ile koordineli bir ekip işidir. İşin kaynağında işi sevmek var. Biz bu işi severek yapıyoruz. Başarımızın sırı burada diyebiliriz. Yaptığınız işi sevmezseniz başarılı olmak imkansız olur.”

Bir çok mağazanızın olduğunu biliyoruz ve ne zaman mağazalarınıza gitsek hep dolu, bunun nedeni nedir?
“Teşekkür ederiz. Mağazacılık hizmetine çok önem veriyoruz. İnsanların çok rahat ulaşabilecekleri merkezlere ve AVM’ lere şube açmaya özen gösteriyoruz. Üretimde gösterdiğimiz kalite, sevgi ve saygıyı mağazalarda güleryüz ile birleştirerek sunuyoruz. Tabi ki özellikle genç kesime hitap eden binlerce yeni model, yeni tasarım ve moda ürünleri de unutmamak lazım. Türkiye genelinde 400 ve yurtdışında 35 olmak üzere 435 mağazamız mevcuttur.”

Verdiğiniz bilgiler ve bize burada gösterdiğiniz misafirperverlik için teşekkür ederiz. Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?
“Biz sürekli büyüyen bir firmayız. Kazandığımızı tekrar sektöre yatırıyoruz. İşimizi seviyor ve saygı duyuyoruz. Diğer meslektaşlarımıza da korkmadan yatırım yapmalarını tavsiye ediyoruz. Makine alımlarını yaparken fiyattan daha ziyade verimliliğine, enerji tasarrufuna, teknolojik oluşuna ve firma güvenilirliğine bakmalarını tavsiye ederiz.”

4 thoughts on “LC WAIKIKI’den Malatya’ya yeni fabrika

  1. Hülya dedi ki:

    Iyi aksamlar sadece bir şey sormak istiyorum bütün ürünleriniz nerde üretiliyor duyumlarım sizin çinde yapıldığı

  2. marhabaler ben sara alparslan biz toptan olarak almak istyuruz faranca ve tounusia ıhracet istyurz cavap bakliyuruz saygilar

  3. Merak ettiğim bir şey var bu bas ettiğiniz fabrikadan nasıl baylık ve ya normal mal alabilirim bir zamet

  4. Hasan dedi ki:

    Toptan satis yapiliyo mu?Yapiliyosa nerde?Ben Yurt disinda kaliyorum. LC WAikiki ürünlerini Burda Almanya’da Internet üzerinden satmak istiyorum.
    Yardimci olursaniz sevindim.

Comments are closed.